-
M**** ***** sordu,
Merhabalar, 3. Sınıf Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim ve okuduğum şehirde eski emlakçı ve ev sahibimle problem yaşıyorum. Sözleşmemiz bu yılın ekim ayında bitiyor. Biz mayıs ayında evden çıkacağımızı, ev içinde anlaşamadığımızı mesaj yoluyla ev sahibine bildirdik. Haziran ayında kirayı da gönderdik.( 1 ay önceden bildirdik yani) sonrasında temmuz ayında bizi arayıp ellerinde senet olduğunu ve kirayı göndermezsek bizi mahkemeye vereceklerini söylediler. Senetin bilgisini bilmiyorduk gizlice imzalattırmışlar senet 60 bin lira değerinde (12 aylık kira bedelimiz) ve senedin bilgisi kira sözleşmesinde geçmiyor. Yani bu senedin kira için yapıldığına dair kira sözleşmesinde bir madde geçmiyor bilgi yok. Biz de korkup temmuz ayında oturmadığımız ayın da kirasını yolladık. Sonrasında temmuz ayının ortasında gidip evden çıkamadığımızı neredeyse 2 ay önce belirttiğimizi, evi boşalttığımızı ve anahtarı teslim ettiğimizi söyledim (Hepsinin kanıtı var). Yine de bize senedi vermediler ve ancak yerimize kiracı bulununca veya sözleşmemiz bitince senedi verebileceklerini söylediler(evin konumu çok iyi tutulamama gibi bir riski de yok). Sonrasında biraz soruşturduk ve kalan kiralarımızı vermemeye karar verdik biraz araştırdığımızda( 3 ay kaldı). Şimdi yine ağustos ayı için kira istediler bizde vermeyeceğimizi söyledik onlar da senedi mahkemeye vereceklerini söylediler pazartesi günü. Sevgili avukat abilerim, ablalarım. Sizce ne yapmamız gerekiyor? Teşekkürler şimdiden.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, senedin üzerinde malen mi nakden mi ibaresi geçiyor? Eğer malen ibaresi geçiyorsa karşı tarafın o senet bedelini hangi konuya ilişkin olarak talep ettiğini ispatlaması gerekir.
-
A**** ***** sordu,
Annemin vasisi ve bakicisiyim. Anneme internet bankacılığından para çektim ve kredi kartını kullandım. Senetli alışveriş yerlerinden kıyafet falan aldım hepsinde annemin imzası var. Hastalığından dolayı kisitli kendi işlerini göremediği için. 7 yıldır anneme ben bakıyorum ve hala da bakıyorum. 2 diğer kardeşim şikayet edecez seni deyip ya bize para ver ya şikayet edeceğiz diyor. Bunun cezai sonucu ne olur. Yaptırımı nedir? İlkokul mezunu bir kadınım defter falan tutmadım. Üzerine ev falan yok hisseler vardı miras. Zaten ben annemin emekli maaşı ve bakici maasi ile geciniyordum. Harcamaları ispat etmem de zor gibi. Kirası suyu büyü derken az az gitti
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, vasinin görevleri: Vesayetine verilen kişinin bakımına, kişilik haklarının korunmasına ve hukuki işlemlerde temsiline ilişkin olarak gereken özeni göstermek ve kısıtlının mal varlığını iyi bir yönetici gibi özenle yönetmek zorundadır. Ayrıca kısıtlının emekli maaşı ve diğer mal varlıkları kısıtlının kendi hesabına ve kısıtlı lehine harcanması gerekir. Söz konusu sizin durumunza ilişkin olarak; Vasi, vesayeti altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Siz de annenizin vasiliğini üstlenmeniz sebebiyle devletten Vasi maaşı ödenmesini talep edebilirsiniz.
-
E**** ***** sordu,
Merhaba şubat ayında bize teyzem tarafından bir haber geldi. Avukat aramış onu bizim soy ağacımızı sorduktan sonra elazığ maden ilçesinde maden çıktığını ve bizim mirasçısı olduğumuzu söylemiş. Benım aklıma takılan konu 30a yakın mirascı arasından sadece teyzem arandı bu benim aklımı kurcalıyor henüz tereke tespit davası açmadık ama hakkımızın yenmesinden korkuyoruz böyle bir şey mümkünmü? Devlet tüm mirasçılara ulaşım sağlamadan karar verip hakkımızı elimizden alabilirmi?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, son yasal mirasçı devlettir. Yani söz konusu miras payı en son 3.zümre kan hısımları arasında paylaştırılmadan devlete geçmemektedir. Yani 3. Zümrede de bir yasal mirasçı yoksa ancak o zaman devlet hak sahibi olabilir.
-
A**** ***** sordu,
merhaba
Davacı olarak mal sahibi ve vekili ile ön peşinatlı araç satış sözleşmesi yaptık. davalı mal sahibinin hesabına 16 bin lira davalı vekilinin hesabına da 29 bin lira olarak toplamda 47 bin lira ödeme yaptım. davalı taraf sözleşmeyi tek taraflı fesih yaparak aracı teslim etmedi ve ayrıca ödenmiş olan 47 bin lirayıda geri iade etmedi. davalı mal sahibine sulh hukuk mahkemesinde dava açılıyor. ilerleyen celselerde davalı vekili de davaya ihbar ediliyor. daha sonra davalı vekiline de asliye hukuk mahkemesinde dava açılarak vekilden 29bin lira talep ediliyor. Sulh hukuk ta mal sahibine açılan davada ki bilirkişiler davacıyı haklı buluyor ve ödediğim paraların geri iadesinin yapılması gerektiğinin rapor etmiştir. sulh hukuk davası gelecek celse aralık 2024 de görülecektir. Asliye hukuk davasında bilirkişiler vekilden istenen 29bin liranın aynı zamanda sulh hukuk davasında talep edildiği için hesap yapmamışlardır.davacının yeni bilirkişi talebi red edilmiş ve hakim gelecek celsede sözlü yargılamaya geçme kararı almıştır.asliye gelecek celse ekim 2024 de görülecektir. bu durumda asliye hukuk mahkemesi davayı red edebilir mi yoksa sulh hukuk mahkemesi ile ortak kara mı alır. yardımcı olursanız sevinirim.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, birden fazla farklı mahkemede niteliği gereği birbirlerinin vereceği kararın diğer mahkemeyi de ilgilendirmesi durumunda mahkemelerden biri diğerini bekletici mesele yapmaktadır. Yani bir davada hüküm verilebilmesi, görülmekte olan başka bir davanın sonuçlanmasına bağlı ise, mahkeme o davanın sonuçlanmasını beklemeye karar verir. Söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak da mahkemelerden birinin vereceği karar diğerini de ilgilendireceği için bekletici mesele yapabilecektir.
-
M**** ***** sordu,
Merhaba
Kızım bugün arkadaşıyla Kadıköy e gittiğinde bir güzellik merkezinin önündeki gençler içeri davet etmişler, henüz çok genç oldukları için binbir dil dökerek epilasyon için taksitli hizmet sözleşmesi ve senet imzalatmíşlar.200 TL de kapora almışlar.Daha oradan çıkmadan vazgecmisler ama yetkili artık çok geç 1600 TL cayma bedeli ödemeniz lazım demiş.Aglaya ağlaya eve geldi.İnternette firmayı araştırınca aynı yolla uğrattıkları insanların mağduriyetlerini okudum.İcrayla bogusmuslar.7 gün içinde cayma hakkı var diye biliyorum.(18.md) Bundan sonrası için nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız çok minnettar olurum.Saygilarimla.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, cayma hakkınızı kullanabilirsiniz; fakat cayma hakkınızı kullandığınıza ilişkin elinizde bir delil olması gerekir. Karşı tarafın iletişim numarası var mı? WhatsApp yazışmaları da yazılı delil başlangıcı sayılmaktadır. Tüm bunlara rağmen karşı taraf icra takibinde bulunursa ödeme emrinin tarafınıza tebliğinden itibaren 7 gün içinde borcunuz bulunmadığına dair itiraz etmelisiniz. Bu noktadan sonra borcunuzun varlığını karşı tarafın ispat etmesi gerekecektir.
-
M**** ***** sordu,
Merhaba iyi günler.
Aileden miras yoluyla kalan menkul ve gayrimenkuller var.buyuk kardeş yüzde elli hisse.vasiyettle anne hakkını tamamını aldı.diger iki kardeş yüzde yirmibes hisseye sahip.yuzde elli hisseye sahip kardeş tüm daireleri bildiği gibi kimseye haber vermeden kiraya veriyor.kira bedelleri bin TL.hissemize düşen 250 TL.cevre rayicler.on bin TL civarı.kendisi noter aracılığıyla uyarıldı.tek taraflı yetkili değilsiniz diye.hic bir şeyi ciddiye almadan yine dairenin birini bin TL kiraya vermiş tabi gerçek bu değil.bizde kiracıya mektup yazdık.tum hissedarların olduğu kira akdi yapmanız gerektiğini belirttik fakat karşılığında ağır hakaretlerde bulundu.bizim hakkımızın olmadığı sözleşmeyi en yüksek hissesi olanın yapacağını belirtiyor.bende geçen ayki kirasını iade ettim.kiraci ev sahibi ilişkisi olmadığından diye.gercekten biz malimiz üzerinde tasarrufta bulunamiyacakmiyiz.herseye boyun mu egecegiz.kira akdi olmadan diğer hissedarlarla kirada oturabilirmi.tahliye davası açabilir miyiz.saygilarimla
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, aileden miras yoluyla geçen mallarda elbirliği ile mülkiyet söz konusudur ve elbirliği mülkiyetine tabi bir taşınmazın kiraya verilmesi kural olarak bütün ortakların oy birliği ile karar vermelerine bağlıdır. Ancak ortaklardan birinin oy birliği ile karar almaksızın taşınmazı üçüncü bir kişiye kiraya vermesi durumunda diğer ortakların buna icazet vermemesi durumunda kiraya veren ortaktan ve kiracıdan ecrimisil talep edilebilecektir. Bununla birlikte icazet almaksızın kiraya veren ortaktan vekaletsiz iş görme hükümleri uyarınca elde edilen menfaatin kendilerine düşen kısmının devrini de isteyebilirler.
-
Ş**** ***** sordu,
Kooperatif, kişilerin ev sahibi olması için ortaklaşa kurulan bir yasal organizasyondur. Kooperatif üyesi bir hisse sahibi olabilir.Ama benim 2004 yılında girdiğim hala imarı bile yapılamayan kooperatif hep aynı kişiler yönetimde. Çünkü karı ve koca ayrı arı bire hisse sahibi, çocukların her biri birer hisse sahibi dolayısıyla 7 hisse bir ailenin fertlerine ait. Diğer kişilerde aynı yolu izleyince 3 aile fertlerinin elinde dolayısıyla yönetim değiştirme veya yönetime talebinizi iletme şansınız yok. Bu durum yasalara uygun mu?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, söz konusu yaşamış olduğunuz mağduriyete ilişkin olarak Kooperatif merkezinin bulunduğu yerdeki Ticaret Mahkemesinde dava açabilirsiniz. Fakat söz konusu çevrede Ticaret Mahkemesi bulunmuyorsa Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açabilirsiniz. Asliye Hukuk Mahkemesi, Ticaret Mahkemesi sıfatıyla davanıza bakacaktır.
-
T**** ***** sordu,
Merhaba; 355 M2 alanda müşterek ortak olduğumuz evlerimizin 177 M2 ve 177 M2 olarak Ayrı ayrı kullanımda olduğu,2019 yılında Şanlıurfa büyükşehir belediyesinin kültür turizm yolu projesi kapsamında bizim tarafımızda olan kısımdan 93 M2 almasıyla birlikte yapmış olduğu ifrazen taksimli tapumuzu 2024 yılında tarafımıza vermiştir.Bundan dolayı müşterek ortak olduğumuz amcamız kendi arsasindan hiçbir kayıp yaşamadığı hâlde bizden hak talep etmekte ve ortaklığın giderilmesi davası açmak isteyerek kalan 84 M2 alanda yapmış olduğumuz evimizi bizden almak istemektedir.Bu doğrultuda Büyükşehir belediyesine amcamizin vermiş olduğu muvaffakatnamede kendiside yol projesine giden yerin bizim tarafımızda olduğunu kabul etmiştir.Tapu kadastro dairesinden aldığımız tapu ifrazen taksimdir.ibaresi vardır bu şekilde bizden hak talebi veya ortaklığın giderilmesi davası açabilirmi.Tşk ederim
Ada no:429
Parsel no:21
Şanlıurfa ili
Eyyübiye ilçesi
05453029383
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, ortaklığın giderilmesi davası açmak için gereken şart paydaş olmaktır. Paydaşlardan biri ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Sizin durumunuza ilişkin olarak ise, amcanız söz konusu alanda sizinle müşterek ortak olması sebebiyle ortaklığın giderilmesi davası açma hakkı bulunmaktadır; fakat sizden hak talep edebilmesi elindeki mevcut delillere bağlıdır.
-
M**** ***** sordu,
Ev sahibi kirayı ödediğim banka hesabını kapatmış.arayıp sordum fakat hesap numarası vermedi. En geç bir yıl içinde taşınmam için sözleşme yapmak istediğini ancak onu imzalarsam yeni hesap numarası vereceğini söyledi fakat ne sözleşme getirdi ne hesap numarası verdi. İki haftadır kiramı ödeyemiyorum ne yapmam lazım?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, kiracının yaptığı kira ödemeleri, ev sahibi tarafından kabul edilmiyor ve banka üzerinden de ödeme yapılamadığı takdirde kiracı, yetkili Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak tevdii tayini talebinde bulunabilir. Söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak siz de Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak tevdii tayini talebinde bulunabilir ve kira ödemenizi bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
-
E**** ***** sordu,
iyi günler ,inşaat yaptırıyoruz beton firmasi ile c30 beton dökülecek diye anlaştık ,bina 3 kat betonlar döküldü ,yaptırdımız karot testinde beton c16 cıktı bu durumda ne yapmamiz lazim ,beton firmasi masraflari karşilarmi ,sonucta c16 beton dayaniksiz bina yıkilmasi lazim, nası bi yol izlememiz lazim bu davalar ne madar sürer
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, c30 beton döküleceğine ilişkin elinizde sözleşme var mı? Eğer varsa c16 beton dökmeleri sebebiyle sözleşmeye aykırılıktan karşı tarafa dava açabilirsiniz, söz konusu zararınızın sözleşmeyi yapmış olduğunuz beton firmasından talep edebilirsiniz. Fakat davanın sonuçlanması mahkemenin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte yaklaşık 2 yılı bulabilmektedir.