-
A**** ***** sordu,
Merhabalar şuanki çalıştığım iş yerinde yıllık izinden yeni geldim ve bugün itibari ile işime son verileceğini sözlü olarak öğrendim muhasebeciye hesaplatıp tüm haklarımın verileceğinide söylediler ama parça parça halinde bu bana çok güven vermedi zorluk çıkmasını istemiyorum ben tüm haklarımı çıkarıldığım andan itibaren almak toplu bir şekilde almak istiyorum sonrasına bırakmak istemiyorum bir maaş da alacağım var asgari ücretle çalışıyorum içerde primim de var alacağım olan ay sonuna kadar gel sonra gelme denildi açıkcası ihbar süreside çok kısa ilk işe giriş tarihim 03.04.2023 bu sigortalı giriş 2 ay kadar da sigortasız çalıştım 26.02.2023 başlama tarihim bu süreçte ne yapabilirim hiç bilmiyorum haklarımı alacaklarımı nasıl hesaplayabilirim bana bi evrak imzalatmak isterlerse ne yapmalıyım nasıl işlemesi gerekiyor bu süreçte benim yapmam gerekenler neler hiç bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, öncelikle sizi 2 ay kadar Sigortasız çalıştırmaları sebebiyle bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu il veya merkez müdürlüklerine bildirimde bulunabilirsiniz. Bununla birlikte işveren kendisi sizi işten çıkarması sebebiyle kıdem tazminatı alma hakkınız da bulunmaktadır. Çünkü çalışan, söz konusu işyerinde 1 yıl veya daha uzun süreli çalıştığı takdirde kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Ayrıca kanun gereği, kıdem tazminatının tek seferde ödenmesi gerekmektedir. Çalışan, rıza göstermediği takdirde işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz.
-
S**** ***** sordu,
Forex işlemleri konusunda dolandırıldım, tüm birikimim gitti. Savcılığa şikayette bulundum. Savcılık banka işlemlerini, parayı alan kişileri soruşturdu, tespitleri yaptı. Ardından hiçbir işlem yapmıyor. Bu kişiler akıllı telefon uygulama vasıtasıyle faaliyetlerinede devam ediyorlar, bunu da bildirmim. Ancak savcılık bu konuda tüm faaliyetlerini durdurdu. Suçu işleyenler belli ama hukuki aktivasyon hiç yok. Bu durum karşısında ben ne yapabilkirim?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, söz konusu sizin dosyanıza ilişkin olarak Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararı( KYOK) verildi mi? Eğer savcı, kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdiyse bu karara itiraz edebilirsiniz. Fakat böyle bir karar verilmediyse ve dosyanızla ilgili herhangi bir ilerleme kaydedilmediyse bu durumu bizzat sizin dosyanızla ilgilenen Cumhuriyet Savcısı ile görüşebilirsiniz. Çünkü mahkemelerin ve savcılığın dosya yoğunluğu sebebi ile hem soruşturma hem de kovuşturma aşaması yavaş ilerleyebilmektedir.
-
Z**** ***** sordu,
Kırıkkale üniversitesi nöroloji bölümünde 8 aydır araştırma görevlisi (asistan) olarak çalışıyorum. Daha öncesinde kalp damar cerrahi uzmanlığım var. 28 yıllık kamu hizmetim mevcut. Emekli olmak istiyorum. Bu durumda Kırıkkale üniversitesinden ayrılmak durumundayım. Daha sonra tekrar asistanlığa dönebilmek için hangi yasl çerçevede ayrılmam doğru olur ?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, memur olarak 28 yıl görev yapmış olmanız sebebiyle kendi isteğiniz ile emekli olabilirsiniz. Emekli olduktan sonra 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 93.maddesi uyarınca memuriyete geri dönme talebinde bulunabilirsiniz.
-
B**** ***** sordu,
Merhaba, ben 4 senelik evliyim. Yeni bebeğim olmuştu eşimin annesi Doğum için gelmişti lohusayken hem onun hem de eşimin psikolojik şiddete maruz kaldım bebeğim daha 1 aylıkken daha fazla dayanamayarak evden uzaklaştım 6 aydır ailemin yanındayım. Eşim ne arayıp sordu ne ihtiyaçlarımızı karşıladı. Bebeğimin ve benim tüm kişisel eşyalarımız evimde kaldı. Bu süre içerisinde annesiyle beraber benim evimde yaşadılar. Şimdi eşim yıllık izine ayrıldı evde değiller bende bu sürede bebeğimin ve kendimin kişisel eşyalarımızı toparlayıp almak istiyorum. Bunu yapmamda bir sakınca, aleyhime kullanılabilecek bir durum ya da herhangi bir suç teşkil eder mi bunu sormak istiyorum. Çok teşekkür ederim. Henüz açılmış bir davamız yok.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, kendi eşyalarınızı toplamanız herhangi bir suç teşkil etmez. Fakat evden temelli ayrılmanız( en az 6 ay) durumunda eşinize "terk" nedeniyle özel boşanma sebebine dayanarak boşanma davası açabilme hakkı doğacaktır.
-
L**** ***** sordu,
67 yaşında bekarım , hiç evlenmedim , 2 kardeşim var ancak öldüğümde soyadı aynı olmayan istediğim 3. bir kişiye taşınır ve taşınmaz mal varlığımı bir devlet hastanesinden alacağım akli dengesi tam raporu ve noter tasdiki ile vasiyet yapabilir miyim .
Öldüğümde kardeşlerim sorun çıkarırlar mı ?
ilginiz için teşekkürler
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, elbette istediğiniz kişiye malvarlığınızla ilgili olarak istediğiniz tasarrufta bulunma hakkınız bulunmaktadır. Burda önemli olan husus 65 yaşını geçmeniz sebebiyle devlet hastanesinden akıl sağlığı raporu alınması gerektiğidir. Yani istediğiniz kişiye taşınır ve taşınmaz malvarlığınızı vasiyet edebilirsiniz. Kardeşleriniz ise saklı paylı mirasçı olmadıkları için söz konusu sizin malvarlığınıza ilişkin olarak hak sahibi değildirler.
-
E**** ***** sordu,
Merhaba, Dedemin 4 çocuğu var 2 kız 2 erkek en büyükleri babam dedem hayatı boyunca tüm kazandığını amcamın üstüne yaptı diğer evlatlar dile getirdiğinde ben bişey yapmadım o kendisi aldı diyor. Amcam hayatı boyunca sadece fabrikada çalıştı başka bir geliri yok ve 2 çocuğu var eşi çalışmıyor buna rağmen memlekette 2 katlı ev 1 Traktör İstanbulda 3 ayrı dairesi var köydeki tarlaları geçtim ve sözde hepsi tek başına fabrikada çalışarak almış.Buna yapılabilecek bişey varmı ? Baba ben rızamla sadece ona aldım diyebilirmi dava açılabilirse şayet dede sağkenmi veya o öldükten sonra açılmasının bi önemi varmı ? Çok teşekkür ederim şimdiden.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris hayattayken geçersizliği ileri sürülemez. Ancak murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların tenkis talebinde bulunması mümkündür.
-
D**** ***** sordu,
Çalıştığım otelin lojmanında bazı personeller tarafından darp edildim odada müzik dinliyorduk oda arkadaşlarımla birden kapıya tekme yumruk atmaya başladılar ne olduğunu anlayamadım odaya girer girmez tehdit ve küfür etmeye başladılar bana ve oda arkadaşlarıma saldırdılar. Olayın gerçekleştiği gün ve öncesinde otel lojmanında olması gereken güvenlik görevlisi yoktu. Lojmandan yetkili hiç kimse yoktu bunun için jandarmaya şikayette bulundum darp edildiğime dair. İş yerini şikayet için herhangi bir yere başvurmam gerekiyor mu güvenlik görevlisi olmadığı için olayın yaşandığı gece için tazminat davası talep edebilir miyim?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, olayın gerçekleştiği gün otel lojmanında olması gereken güvenlik görevlisinin olmaması sebebiyle iş yerinin de ihmali davranışı söz konusudur ve bu sebeple savcılıktan sizi darp sebebiyle çağırdıklarında söz konusu iş yeri hakkında da ihmali davranışları sebebiyle şikayetçi olabilirsiniz. Bununla birlikte söz konusu darp sebebiyle tazminat da talep edebilirsiniz.
-
C**** ***** sordu,
2021 yılında geçirmiş oldugum trafik kazası manevi tazminat ile ilgili maalesef sigorta şirketine daha yeni başvuru yaptım aktüer hesap uzmanının hazılardıgı rapora göre 342.000 tl alacagım var. sigortanın avukatı 245.000 tl teklif etti. dahada cıkmıyor , üsütne üstlük ibraname imzalatıyor dava yolu düşsün diye vede bana önce ibra sözleşmesini imzalarsın sonra parayı hesabına yatırırız diyor ,benim asıl ögrenmek istediğim bu şekilde uygulama dogrumudur ?? yani güvenebilrimiyim , vede ben imzayı attıktan sonra hesaba para yatırlmazlarsa ben ne yapabilirim . başka ögenmek istediğim raporum sürekli rapor değil ortopedi dr.unun vermiş oldugu 3 yıllık süresi olan bir rapor,tahkim komisyonuna gitsem kazazabilirmiyim kazasamda oranın kararının baglayıcı olmadıgını biliyorum acıkca sormak gerekirse ben ne yapayım arabulucu aşamasındada değilim şu an sadece firmanın avukatıyla iki görüşmem oldu telefonda
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, aktüer hesap uzmanının hazırladığı rapora göre olan 342.000TL alacağınızı talep edebilirsiniz. Sigorta şirketinin talebini kabul etmek zorunda değilsiniz. Ayrıca parayı hesabınıza yatırmadan ibra sözleşmesini imzalatmaları sizin için bir risk oluşturabilmektedir. Öncelikle ödeme yapmaları gerekmektedir.
-
T**** ***** sordu,
Erkeğin şahitler ile evine bakmadığı, aldatması ve bunun ispati halinde kadın boşanma davası açarsa maddi tazminat davası acabilirmi acarsa kazanma orani kaçtır, ayrıca emekli ikramiyesi tazminat gibi ödemeler edinilmiş mal olarak boşandıktan sonra dahi alınırsa (örnek olarak boşanma gerçekleşti iki yıl sonra ikramiye aldı tazminat aldı) kadına bundan pay düşermi nasıl bir yol izlememiz lazım teşekkür ederim
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, boşanma davasında kusuru olmayan eş, kusuru olan eşten maddi ve manevi tazminat talep edebilir. Yani eşlerden birinin evine bakmaması ve eşini aldatması sebebiyle diğer eş, maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Fakat edinilmiş mallara katılma rejiminin sona erme tarihi boşanma davasının açıldığı tarihtir. Yani eşler boşandıktan sonra kazançları üzerinde diğer eski eşe herhangi bir pay düşmemektedir.
-
H**** ***** sordu,
Merhaba. 1999 yılında kamu bankasında stajyer olarak girişim yapıldı. Ancak staj 09/1999 başlamasına rağmen yaklaşık 2 ay öncesinde haftanın her günü düzenli olarak işe gittim. Bununla ilgili hizmet tespit davası açabiilir ve sigorta başlangıç saydırabilirmiyim.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, söz konusu sizin durumunuz için yanlış tutulan kayıtlara ilişkin olarak yani işe başladığınız tarihi sigorta başlangıcı olarak saydırabilmek için hizmet tespit davası açabilirsiniz.