-
G**** ***** sordu,
Merhabalar ben çalıştığım kurumdan çıkışımı aldığım akşam benim yapmadığım bir google aramasını benimmiş gibi atmakta bulunduğum yerde kamera çekmiyor. Google arama motoruna işverenin adı soyadı ve sapık idaresi yazılmış. Benim için sorum teşkil eden bir durum var mıdır. Ben işverenin kameradan ses dinlemesi yaptığını anladığım an belirttiğim için işten çıkışımı verdi.
Çalıştığım işyeri En başta Kendi adına bir işyeri açtı orada sigorta girişimi başlattı işe ancak oranında işten çıkışını vermedi yine aynı işveren başka bir şirket açtı ve oaradan öıkışımı verdi ancak kendi adına açtığı şirketin çıkışını yapmaamış. ne yapabilirim bana ne gibi dönüşü olur mobinglerine halen devam etmekte
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
İyi Günler, öncelikle söz konusu durumda işveren, sizi haklı sebep olmaksızın işten çıkardığı takdirde eğer isterseniz işverene karşı işe iade davası açabilirsiniz. Bunun yanı sıra sizin yapmadığınız bir google aramasını siz yapmışsınız gibi size yansıtan kişi size karşı iftira suçunu işlemektedir ve bu durum sizin için değil karşı taraf için sorun teşkil edecektir. Çünkü bir kişiye yönelik olarak bir suç isnadı yüklendiği takdirde bunun ispat edilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte maruz kaldığınız mobing sebebiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bu hususa ilişkin olarak başvuru yapabilirsiniz.
-
G**** ***** sordu,
Velayete sahip bir baba iken eski eşimin açtığı velayetin değiştirilmesi davası uyarınca, dava sürecinde 10/06/2021 tarihinde velayet TEDBİREN anneye verildi. Ben İstinafa başvurdum. Birkaç ay sonra anne tarafıma İŞTİRAK NAFAKASI davası açtı. Mahkeme, velayet dosyasının İstinafta olduğunu gerekçe göstererek, İstinaf sonucundaki kesin hükme kadar nafaka bağlamayı reddederek davayı erteledi. 24/05/2022 tarihinde İstinaf velayet değişikliği kararının hukuksuz olduğuna hükmederek kararı bozdu, TEDBİREN VELAYET kalktı. Tarafıma açılan İŞTİRAK NAFAKASI dosyasının kapanması için dilekçe verdim. Uzun süre işleme konmadı. Tekrar hatırlatma dilekçesi gönderdim ve uzun bir aradan sonra 14/12/2023 tarihinde yerel mahkeme, yukarıdaki tarihler arasını kapsayacak şekilde aylık 1.250 TL nafakaya KESİN OLMAK ÜZERE hükmetti.
1- Bildiğim kadarıyla velayetin tedbiren alındığı dönemde iştirak değil tedbir nafakası açılır. Ancak tarafıma iştirak nafakası açılmış ve istinaf sürecinin sonuna kadar da reddedilmişti. Zaten istinaf lehime sonuçlandı. Bu durumda 2,5 yıl öncesine dönük verilen bu karar hukuksuz değil midir?
2- Yerel mahkeme bu kararı kesin ibaresiyle vermiştir. Araştırıp öğrendiğim kadarıyla miktar olarak istinaf alt sınırının altında olduğu için kesin karar verilmiş. Ancak miktar dışında kararın hukuksuz olduğunu düşündüğüm için istinafa gitmek istiyorum. Bunun önünde bir engel var mı? Ya da nasıl hareket etmeliyim?
Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, tedbir nafakasının ödenmesine dair karar dava sürecinin herhangi bir aşamasında talep edilse dahi dava açılma tarihinden itibaren ödenmesine karar verilecektir. Tedbir nafakasının başlangıç tarihi dava açılış tarihi olacaktır. Tedbir nafakasının sona erme tarihi ise davanın sona erip kesinleşme tarihidir.
Yani boşanma davası devam ederken hakimin, eşin ya da çocukların doğrudan bakımı ya da barınması adına hükmettiği nafaka türü tedbir nafakasıdır. Boşanma davası devam ederken hakim çocuğun bakım ve gözetimi için tedbir nafakasına hükmeder. İştirak nafakası ise boşanma kararının kesinleşmesinden sonra ödenmektedir. Yani boşanma kararı kesinleşmediği takdirde iştirak nafakası alınamaz. Bununla birlikte eğer boşanma kararı kesinleştiyse ve velayetin değiştirilmesi davası sebebiyle velayetin tedbiren anneye verildiği süreçte çocuk eğer annede kaldıysa bu durumda o tarihler için iştirak nafakasına hükmedilebilir. Nafakanın türünü belirleyen husus boşanma kararının kesinleşip kesinleşmediğidir. Boşanma kararının henüz kesinleşmediği süreç içerisinde tedbir nafakası, kesinleştikten sonra ise iştirak nafakasına hükmedilebilir.
-
M**** ***** sordu,
Daha önce bir davamizdan 18 yıl ceza almış birinin temyize gitmek üzere Yargıtay´dan gelen kağıtta tekrar bir duruşma olacağı ve hükmün kararı kurallara uygun olmaması dierek dava açıldığı bir duruşma olacağı yazıyor bu ne anlama gelmektedir bilgi alabilirmiyim
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
İyi Günler, burda temyize gidilmiş ve yargıtay, verilen mahkeme hükmünü bozmuş. Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar.
Yargıtay´ın bozma kararı vermesi durumunda, dosya yeniden değerlendirilmek üzere ilk derece mahkemesine gönderilir.
-
N**** ***** sordu,
Kesinleşmiş kaybetmiş davamıza itiraz ettik kabul edildi yetkisizlik kararı teyit edildi bu durumda ne olur rica etsem saygılar
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, mahkemenin yetkisizlik kararı vermesi, açılan mahkemenin somut olayda davaya bakmakla yetkili olmaması durumudur. Yani yanlış mahkemede dava açılması durumudur. Bu durumda yetkisizlik kararı verilmesi üzerine davacının karşı tarafa görevli veya yetkili mahkemede tebligat yaptırması zorunludur ve yetkisizlik kararının kesinleşmesinden itibaren on gün içinde yetkili mahkemeye dilekçeyle başvurulmadığı veya çağrı kağıdı çıkarılmadığı takdirde dava açılmamış sayılır.
-
Ö**** ***** sordu,
Merhaba çocuğumun velayetini almak istiyorum anne de kalıyor çocuk annenin hiçbir şekilde geliri yok oturduğu ev ablasına ait sadece iştirak nafaka geliri var yakında da evlenicek çocuğumu almak istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
İyi Günler, çocuğunuzun yaşından bahsetmemişsiniz. Normal şartlarda yaşı küçük olan çocuklar(0-7 yaş aralığında) anne şefkat ve bakımına muhtaç olduğu gözetilerek velayeti anneye verilir. Fakat siz içinde bulunduğunuz durumu anlatarak yani çocuğunuzun annesinin hiçbir geliri olmadığını, çocuğuna bakmakta zorluk çektiğini ve ilerleyen süreçte de evleneceğini tüm bu sebepler ışığında çocuğunuzu ihmal edeceğinden endişe duyduğunuzu dile getirerek çocuğunuzun velayetini almak istediğinizi beyan edebilirsiniz. Çünkü burda mahkemenin asıl dikkate alacağı husus çocuğun yüksek yararı olacaktır.
-
H**** ***** sordu,
Ben trafiği tehlikeye sokmaktan 1 ay 25 gün ceza aldım istinafa gönderdim orası cezamı onadı geçen hafta adliye gittim cezayı elden tebliğ aldım ordan bana açık cezaevine gidip teslim olmamı söylediler yatıp yatmıycağımın orda belli olur dediler acaba girdi çıktımı yaparım yoksa cezaevi kapısından içeri almadan denetimemi yollarlar birde girdi çıktı olursa kaç günde çıkarım lütfen bir cevap verirseniz çok sevinirim
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, 6 yılın altındaki suçların genellikle yatarı bulunmamaktadır fakat burda önemli olan husus daha önceden herhangi bir kasıtlı suçtan sabıkanızın olup olmadığı .
-
S**** ***** sordu,
Merhabalar, yıllar önce annem benim için kredi çekmişti. Bu kredisini ödeyebilmek için ise benden her ay maaşımdan 4.000tl vermemi talep etti, bunu da bir noterde tasdikledik, belge imzaladık. Bu kağıt üzerinde ayın kaçında, kaç ay boyunca ödeme yapacağım yazıyordu. Devam eden süreçte maaş kartımı annem kullanıyordu ve zaten beraber yaşadığımız için ben herhangi bir hesaba para aktarımında bulunmadım. Ancak annemle sorun yaşadık ve artık beraber yaşamıyoruz. Evden ayrılmadan önce iş tazminatım olan 60.000 TL tutarındaki parayı da kendisi çekti ve altın satın aldı tamamıyla. Bu durumu belgelendirebileceğim bir şey yok maalesef. Şu an konuyla ilgili bana dava açmak istiyor. Bu belgenin bahsettiğim konu özelinde iptali söz konusu olabilir mi? Ben karşı dava açsam kazanabilir miyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, bu belgenin bahsettiğiniz konu özelinde iptalinin söz konusu olabilmesi için bu hususa ilişkin bir delilinizin olması gerekir.
-
D**** ***** sordu,
Merhabalar, 5 yıldır düzenli kirasını ödediğimiz evden ev sahibimiz bizi çıkarmak istiyor. Kira artışları olmadan önce ev sizin istediğiniz kadar oturun ben sizden memnunum diyen ev sahibi son 1 yılda 45 ve 50 yaşındaki iki bekar çocuğunu oturtacağını bahane ederek bizim evden çıkmamızı talep etmekte ve sürekli her hafta telefonla arayıp bizi rahatsız ediyor. Evden çıkacağımızı ev arayışı içinde olduğumuzu söylememize rağmen sürekli arayıp dert yanıyor.
Bebeğimiz olduğu için soğuk hava şartları ve artan zamlar sebebiyle taşınma durumumuz zorlaşıyor. Mahkemeye başvurup dava etsek mahkeme kimden yana olur? Psikolojik olarak evde huzurumuz kalmadı.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, 6098 sayılı Borçlar Kanununa göre konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının sınırlı olduğuna dair eklenen geçici madde 2 hükümleri uyarınca %25 lik kira artış oranı 1 temmuz 2024 e kadar uzatıldı yani kirayaveren bir önceki yılın kira bedelinin %25 inden fazla artış yapamayacaktır.
İhtiyaç sebebiyle tahliye davası ise ancak ihtiyaç hususu kanıtlandığı takdirde kira sözleşmesini sona erdirerek kiracının taşınmazdan tahliyesini sağlamaktadır. Ve kirayaveren bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının ihtiyacı için tahliye davası açabilir.Fakat bu noktada sizin bu durumu takip etmeniz gerekir. Yani gerçekten bir ihtiyaçsa ve kirayaverenin çocukları kalacaksa tahliye edilir ama eğer kirayaveren çocuklarım kalacak diyerek sizi çıkarıp evi başka birine kiralayacak olursa bunun maddi yaptırımı olacaktır. Kiralık konutu haksız yere tahliye edip başkasına kirayaveren mal sahibi, evden çıkardığı kiracısına en az bir yıllık kira bedelini tazminat olarak ödemek zorunda kalır.
Ve sizi sürekli telefonla arayıp rahatsız ediyorsa bu hususu bir şikayet dilekçesi hazırlayarak "Kişilerin huzur ve sükununu bozma" suçundan savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
-
M**** ***** sordu,
3yildir aynı evde ikamet etmekteyim ev sahibi ev kirası için yüzde 300luk bir artış istiyor bizden tehtit yolu ile çıkartmaya çalışıyor kirası 1gun bile geciktirmedik ama 2500tl den 6000tl yapmak istiyor bunun için ne yapilabilir
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
İyi Günler, 6098 sayılı Borçlar Kanununa göre konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının sınırlı olduğuna dair eklenen geçici madde 2 hükümleri uyarınca %25 lik kira artış oranı 1 temmuz 2024 e kadar uzatıldı yani kirayaveren bir önceki yılın kira bedelinin %25 inden fazla artış yapamayacaktır. Eğer bu konuda size karşı tehdit yoluna gidiyor ise elinizdeki delillerle birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
-
H**** ***** sordu,
İyi çalışmalar geçtiğimiz ay internetten monitör satın aldım aşağı yukarı 50000 bandında nakit fiyatı vardı ben taksitle 57 bin liraya takabul eden(yaklaşık) bir ücrat ödeyeceğim. Bir haftanın sonunda ürünü 5000 türk lirası daha uygun fiyata buldum bir buçuk ay sonra ise 34000 lira peşin fiyata bulabiliyorum satın aldığım ürün bana faiş fiyata satılmış bu bir ayıp sayılırmı? Ben bu ürünü aldığım için maddi zarar yaşıyorum. İkinci eldeki ürünün değeride inanılmaz bir düşüş yaşadı. Ve bu olay fiyatlar yukarı çıkma eğilimindeyken yaşandı. Bu ayıptan ötürü dava açabilirmiyiz değerlendirebilir misiniz?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
İyi Günler, satın aldığınız bir ürünü iade edebilmeniz ,6502 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun kapsamında size verilen haktır. Fakat tüketicilerin bu cayma hakkını kullanabilmesi için aldıkları ürünün tesliminden itibaren 14 gün içerisinde iade etmesi gerekir.