-
Y**** ***** sordu,
merhabalar şahsıma ait bir scooter ile bir mahalleden biri 2021 tarihinde kaza geçirdi ve bir bayana çarptı bu arada ehliyeti´de yokmuş kendisi ifade verdi falan filan bununla alakalı aylar sonra trafik cezası geldi ben kendime geleni ödedim oda ödemiş. Fakat 2023 yılının 7. ayında bayan maddi manevi dava açmış bana, sigortama ve çarpan şahısa kadının %6 raporu var ve ben hiçbir şekilde ifade vermedim mahkeme evrakları geldiğinde itirazda bulunmadım yanlış bilgilendirmeden dolayı kendi bilgimde yoktu mahkeme tarihinde gittim beni konuştururlar sanıyordum fakat 21 kasımda mahkeme oldu dava ilerlediği ve itirazım olmadığı için konuşturmadılar sigorta adli tıpa gönderdi dosyayı bayanın aldığı %6 engel raporunu fazla buldu diye. Şöyle bir durum var ilk başta itiraz etmediğim ve ifade vermediğim için sonuçları bekleyecekmişiz. Benim sorularım şunlar: 1)örnek veriyorum bilirkişi raporu geldi %70 bizim tarafa yani çarpana bana ve sigortaya ceza kesildi. Ben bundan ne kadar yara alırım? 2) çarpan şahısın ehliyeti olmadığı için sigorta şirketi birşey karşılar mı? karşılarsa sonra bana tekrar dava açarmı? 3)çarpan şahısın üzerine mal varlığı yok ev annesinin kendisi bekar. Kendisi, annesi ve abisi çalışıyor evlerine 3 maaş giriyor. Ben 3 çocuk babasıyım sadece yıllar önce babamın bana aldığı evde yaşıyoruz ev var üzerime ama evde tek ben çalışıyorum bu konuda neye göre ilerler süreç. Ve son olarak herşey oldu bitti cezalar kesinleşti diyelim benim ödemeyi yapma şansım kısıtlı nasıl ödeme yapılacak taksitli mi yada nasıl. Çok teşekkür ederim şimdiden.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, vergi dairesinden mal beyanında bulunarak ve gelir durumunuzun tespitine yarayan beyan yazısı talep ederek bu yönde taksitli ödeme isteyebilirsiniz. Fakat Sigorta şirketinin söz konusu zararı karşılaması hususu Sigorta şirketi ile aranızdaki anlaşmanıza bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu hususu sigorta yaptırdığınız yerden öğrenebilirsiniz.
-
K**** ***** sordu,
5 Aralık 2022 de iş başı yaptım 4 Aralık 2023 tarihinde işten çıkartırdım kod olarak 03 kendi istifa yazmışlar ama yalan iş veren çıkartı tazminat vermediler tazminat almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, iş kanunu gereğince işçi, aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışmış olması koşulu ile kıdem tazminatına hak kazanır.
Söz konusu sizin durumunuzda ise, bu konuya ilişkin olarak öncelikle dava şartı olan arabuluculuğa başvurabilir, olumsuz sonuçlanması durumunda dava açabilirsiniz. İşverenin, sizi işten çıkarma sebebi haklı bir sebebe dayanmıyorsa tazminat almaya hak kazanırsınız.
-
O**** ***** sordu,
Ben birinden motor aldım birine satım fakat aldığım kişi üzerinde haciz olduğu için satiş veremedim ve bu satan kişi verdiğim belirli bir miktarda parayı 4 ay civarında kulanıp işini gördükten sonra parayı tamamlayıp motoru getir yoksa şikayet ederim diye tehditte bulundu bu süre zarfında bana işte haciz kalkmıyo işte durumum yok ödeyemedim yok yasayı bekliyorm diyerek beni oyaladı şimdi polis e motorum kayboldu diye şikayete buşunmuş ne yapmalıyım
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, eğer aranızda bir sözleşme yaptıysanız bu sözleşmeyi sunabilirsiniz. Ama eğer sözleşme yoksa bu konuya ilişkin olarak aranızda geçen bir WhatsApp konuşması veya herhangi bir mail ortamında yapmış olduğunuz yazışmaları delil olarak sunabilirsiniz.
-
Y**** ***** sordu,
Çamaşır makinesi tamiri için gelen usta 200 TL servis ücreti ve 900 TL parça ücreti olmak üzere 1.100 TL ücret talep etti, tamam dedim ve anlaştık. Parçayı taktı, şimdi çalıştırmayın, şu an limontuzu koyduk, bir saat bekledikten sonra çalıştırın dedi gitti. Bir saat sonra çalıştırdığımızda makine çalışmadı. Kendisini aradık. Geleceğim demesine rağmen 10 Gün gelmedi. Bizde yeni makine almak zorunda kaldık. Taktığı parça elimizde. Ödeme iban hesabına yapıldı. Şu an hangi hukuki yollara başvurmalıyım. Saygılar
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, Çamaşır makinesi tamiri için gelen ustadan fatura almış mıydınız? Eğer almadıysanız taktığı parça için ödediğiniz bedele ilişkin fatura talep edin ve yapılan iş faturada belirtilsin. Tüketici Hakem Heyetine elinizdeki bu faturayı da ekleyerek yaşamış olduğunuz durumu özetleyen bir dilekçe ile birlikte şikayette bulunabilirsiniz.
-
H**** ***** sordu,
Ben bir konu hakkında soracaktım. Arkadaşımın daha önce hali hazırda kirada kaldığı eve ev arkadaşı olarak çıktım. Ev sahibine arkadaşım daha önceden haber verdiği için ev sahibinin yeni birinin geleceğinden haberi vardı. Sözleşme yapılmasına karar verirdik lakin ilk başta ev sahibi beni ikinci kiracı olarak değil kiracının kefili olarak isminin geçeceğini söyledi ,bende kabul etmedim haliyle ancak ve ancak 1. kiracıyla aynı haklara sahip olarak anlaşmaya evet diyebileceğimi ifade ettim. Konuştuğumuzda kendisi de kabul etti fakat daha sonra akşam saatlerinde tekrar gelerek bizle anlaştığı parayı daha sözleşme yapılmamasına rağmen talep etti. Ben uygun bir dille sözleşme olmadan olmaz diyerek red edince 2 adet sözleşme getirdi ve bu sözleşmedeki kiracı bölümüne imza atmamızı istedi biz de okuduktan sonra imza attık ama bu sözleşmelerin bizim elimizde herhangi bir kopyası bulunmamakta ayrıyetten tutar bölümü boş bir senede de imza atmış bulunduk(tecrübesizlik ve aptallık). Pazartesi günü ana sözleşme yapacağımızı ifade etti kendisi. Acaba eline büyük bir koz geçtiği için beni gerçek sözleşmede kefilliğe zorlayabilir mi? Ve sözleşme yapma günü geldiğinde böyle bir durum yaşarsam ne yapmalıyım imza atmazsam senetle tehdit gibi bir durumda kalırsam ne yapmalıyım yani?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, tutar bölümü boş bir senede imza atmak tehlikeli bir durumdur. Siz burda ivedi bir şekilde ev sahibinden, imza atmış olduğunuz senedi getirmesini ve sizin huzurunuzda tutar bölümünü aranızdaki anlaşmaya binaen doldurmasını talep edin. Ama eğer ev sahibi sizi senetle tehdit edecek olursa bu hususta savcılığa suç duyurusunda bulunmalısınız.
-
Ş**** ***** sordu,
Slm bir şirkette 8. Ayda 18 gün 9. Ayda 30 gün 10.ayda 30 gün olmak üzere 78gun calıstım SSK mı yatırmışlar ama asgari ücretimi edemiyorlar ne yapabilirim.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, ücreti ödenmeyen işçi, İş Kanunu madde 24/2-e uyarınca İş sözleşmesini haklı nedenle feshetme hakkına sahiptir. Yani dilerseniz İş sözleşmenizi ücret alacağınızı alamamanız sebebiyle haklı nedenle feshedebilirsiniz.
Ayrıca işverene, ücret alacağınızın ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilirsiniz. Bu ihtarnameye rağmen maaşınız ödenmediği takdirde ücret alacağınız için dava açabilirsiniz. Ayrıca bu durumu Çalışma Bakanlığına da şikayet olarak bildirebilirsiniz.
-
G**** ***** sordu,
Annem yüzde 95 ağır engelli 19 senedir. Abim vasisi. Ancak 1 senedir abim vasiligi i kötüye kullanıyor annemin bakimiylada ilgilenmiyor. Ben mahkemeye gidip dilekçe yazıp annemin vasiligi ni abimden alınıp bana verilmesini arz ettim. Dilekçe vereli 1 ay oldu. Benim merak ettiğim bu iş nzmn sonuçlanır ilk duruşma nzmn olur. İlk duruşmada annemi alabilir miyim bu arada şahit ve delillerimde var.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, Vasi görevini ihmal eder, yetkilerini kötüye kullanır veya güven sarsıcı davranışlarda bulunur ise vesayet makamı tarafından görevden alınır. Söz konusu sizin olayınızda ise; abinizin vasiliği kötüye kullandığını, annenizin bakımıyla ilgilenmediğini şahitleriniz ve elinizdeki deliller ışığında ispat edebilirseniz abiniz vesayet makamı tarafından görevden alınacaktır fakat ne zaman sonuçlanacağı mahkemenin yoğunluğuna ve iş yüküne bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
-
E**** ***** sordu,
Merhaba. Arsamızın üstünden yüksek gerilim elektrik hattı geçmekte. Biz arsayı almadan önce yapılmış. Arsamızın üzerinden geçen yüksek gerilim elektrik hattı nedeniyle iş yerimizi belirli bir yüksekliğe kadar kurmuş bulunmaktayız. İş yerimizin üstüne başka bir iş yeri kurmak istiyorum. iş yerimizin üst tarafını değerlendirmek istiyorum çünkü tek katlı ve değeri düşüyor Elektrik santrallerinin kaldırılması için neler mümkün? Yardımlarınızı bekliyorum.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
İyi Günler, siz arsanızı satın almadan önce söz konusu arsa üzerinden yüksek gerilim elektrik hattı geçtiğini biliyor muydunuz yoksa sonradan mı öğrendiniz? Eğer söz konusu arsa üstünden yüksek gerilim hattı geçtiğini bilerek arsayı aldıysanız bu hususta pek fazla bir şey yapılamıyor. Fakat arsanız üzerinden yüksek gerilim elektrik hattı geçmesi sebebiyle kamulaştırma bedelini alabilmek için dava açabilirsiniz.
-
M**** ***** sordu,
2-Durusmalardan bagişik tutulmayan sanik Mesut Bozkurt hakkinda zorla getirme emri çikartilmasina, sanik hazir edildiginde hakkinda 5237 sayil TCK´nin 109/2 ve 149/1-d,h madde ve fikralarinin uygulanmasi ihtimaline binaen ek savunma hakki taninmasina,
Burda ne demek istenmiş bilgi verirmisiniz maddelerde yer alan
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
İyi Günler, TCK madde 109/2 Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu ile alakalıdır. Sanığın, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanması hallerinde verilecek cezanın artırılacağına ilişkindir.
TCK madde 149/1-d,h ise; Nitelikli Yağma suçu ile alakalıdır. Yağma suçunun yol kesmek suretiyle ya da konutta, işyerinde veya bunların eklentilerinde işlenmesi ve gece vakti işlenmesi anlamına gelmektedir.
-
A**** ***** sordu,
Merhaba ben Ayşe Gül Özer devam eden bir davamız var.
2016 yılında babam Samsun´dan Aydın´a gidip bir ev kiraladı.Bİzden sadece bir kira peşin ve bir emlakçı komisyonu istendi ve biz de verdik.Ancak depozito ücreti istenmedi.Evde 2.5 yıl kadar oturduk hiç bir sorun yaşanmadı. Sonra Foça´ya taşındık.Bir süre sonra Aydın´daki evin sahibi bizden evi boyatmadan ciktigimiz için boya parası istedi 2000 TL gondermedik Bu tarihten 1 yıl sonra bize depozito borcu altında bir senet yolladı icraya verilmiş.Oysa babam böyle bir senet imzalamadigini söyledi.Babamin bu sözüne istinaden imzanın sahte olduğunu iddia ederek dava açtık ve imza babamın çıktı davayı kaybedicez büyük ihtimalle dedi avukatımiz peki bu imza nasıl alındı babamdan adamcaz imzalamış ama ben imzalamadim diyor depozito senedi elde bekletilir mi bu şekilde bu doğru mu bu çelişkilerle dolu zihnim bir de size danışmak istedim yapabileceğim bir şey var mı şimdiden teşekkür ederim
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, ev sahibi sizden 2000 tl boya parası istemiş fakat eğer aranızda bu hususa ilişkin olarak aksi bir sözleşme yapmadıysanız evdeki olağan kabul edilebilecek eskimelerden ve hasarlardan kiracı sorumlu tutulamaz ama eğer depozito borcu adı altında senet imzalattı ise bu durumda bir şey yapılamaz. Zaten söz konusu atılmış olan imza sahte ise imza kriminal incelemede çıkacaktır ama söz konusu sizin olayınızda imza babanıza ait çıkmış bu durumda sahtelik iddiasından ilerleyemezsiniz.