-
R**** ***** sordu,
Merhaba Site yöneticileri iş avansı adı altında site hesplarından kendi şahsi hesaplarina yüksek miktarlarda para transferi yapabilirleri ? . Yapmışlarsa yaptirimi ne olur. Ayrıca siteye alınan bedelleri kendi şahsi kredi kartlarindan taksitle alıp siteden peşin almak hukukimi
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, zimmet sebebine dayanarak site yöneticilerinin davranışına ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
-
F**** ***** sordu,
Eşimle anlaşmalı boşanma davası açtık dilekçede çocuklar annede kalacaktır ortak velayet ve nafaka istenmemektir sonrasına dava acilamazdir yazıldı. Bu dilekçe yazılırken ofkemiz cok tazeydi Ama eşimin ailesi çocuklarimi dolduruşa getiriyor babalarıyla kalması ve orada okuması için eşimde ailesinin sözlerini çok dinler çocuklarimi benden uzak tutuyorlar çocuğumda orada okumak istediğini söylüyor ben çocuklarimi bırakmak istemiyorum biri 8 yaşında diğeri 5 çocuklarımın velayetini alabilirmiyim ?ortak velayet nedir ?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, 0-7 yaş grubundaki çocukların özel bakım ihtiyaçları bulunduğundan herhangi bir aksilik yok ise velayet anneye verilmektedir. Fakat özellikle 7 yaşın üzerindeki çocuklarda çocuğa sorulmaksızın alınan velayet kararları, yargıtayca eksik inceleme sebebiyle bozulmaktadır. Yani bu konuda çocuğun menfaati ve kiminle yaşamak istediği önem arz etmektedir. Ortak velayet ise; çocuğun anne ve babasının velayet hakkının kapsamına giren hak, yetki ve yükümlülüklerde "müşterek" karar alması ve sorumluluğu da ortak paylaşmalarıdır. Fakat ortak velayetin bazı şartları bulunmaktadır: Çocuğun menfaatinin ortak velayete uygun olması, çocuğun ortak velayeti kabul etmesi ayrıca eşler arasında ortak velayete hükmedilmesi konusunda da herhangi bir uyuşmazlığın bulunmaması gerekmektedir.
-
U**** ***** sordu,
Merhaba, İstanbul Maltepe’de bir arsa içinde bulunan 9ar dairelik 2 blok birleştirilerek kentsel dönüşüme girip tek bir bina yapılacaktır. Apartman karar defteri yoktur ve müteahhit ile maliklerin şifahen yetki verdikleri kişiler benim bilgim olmadan anlaşarak ahbap çavuş ilişkileri doğrultusunda daire planlaması yapmışlar ve bu durumda 6306 no.lu yasayı ileri sürerek menfaatleri doğrultusunda itirazımıza aldırmamaktadırlar. Yıkım raporu için alelacele karot alındı. Çoğunluk noterden vekaletname verdi ancak henüz sözleşme noterde imzalanmadı. Mevcut bloklarda kuzey tarafında bulunan binada bize ait ait olan güney cepheli dairemiz yerine, yeni binada kuzey batıya düşen bir daire verilmek istenmektedir. Binalarda doğu ön cephe, batı ise arka cephe olup karanlıkta kalmaktadır. Bu noktada yasal olarak ne yapabiliriz? Cevabınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, sizin durumunuza ilişkin olarak güney cephedeki daireniz kentsel dönüşüm sonucunda yeni binada kuzey batıya düşeceği için burda bir hak kaybı söz konusu olacaktır. Bu işlemin hukuka uygun olduğunu ispatlamak kentsel dönüşüm kararı alan maliklerin üzerindedir. Bu noktada karara katılmayan maliklerin, kentsel dönüşüm sürecindeki aşamalarda hukuka aykırılıklar bulunduğunu ileri sürerek dava açmaları mümkündür. Sizin durumunuza ilişkin olarak da bir hak kaybı söz konusu olacağı için bu durumu bildirerek dava açabilirsiniz.
-
S**** ***** sordu,
işe iade davasını istinafa gittiği halde kazandım geri döndüm ama düşük maaş verdi bunun için yeni bir dava süreci mi olmalı yoksa direkt işe davetiye ile ihtar mı çekmek gerekir şimdiden teşekkür ederim
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, söz konusu sizin yaşamış olduğunuz duruma ilişkin olarak öncelikle ihtar çekebilirsiniz. İhtarınıza yanıt verilmediği takdirde dava açabilirsiniz.
-
O**** ***** sordu,
Hocam, miras paylaşımında anne baba 1988 yılında kadastro geçerken erkek çocukların üzerine tapular vermiş. Kızlara düşen arazi tapularında kadastro müdürü imzası var erkekler de öyle olmalı. Anne 93 baba 2014 yılında vefat etmiş. Bu tapular bozulabilir mi? Sağolasınız kolay gelsin!
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, tapunun bozulabilmesi için tapu devri sırasında yapılmış hileli, yetkisiz ya da geçersiz bir işlemin tespit edilmesi gerekmektedir. Yani buna örnek olarak; muris muvazaası( mirastan mal kaçırma), hukuki ehliyetsizlik, hile, korkutma gibi irade bozuklukları ve yanıltıcı kadastro tespiti söz konusu ise tapunun iptaline yönelik hukuki işlem başlatılabilir.
-
Ç**** ***** sordu,
Iyi aksamlar ben 2023 yılında şubatta evlendim evlenmeden önce bir arabam vardı evlendikten sonra onu sattık ustune düğünde takılan takilari satarak bir araba aldık bosaninca esim bunun direk yarisina hak sahibi olabilir mi bir de esim evlenmeden önce ev almış 9 yil önce almis ama hala her ay 1000 lira kredi ödüyor ayrica arabasını da evlenmeden önce almis ama her ay 9 bin onun kredisini ödüyor onlarda da ben hak iddia edebilir miyim yardimci olursanız sevinirim
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, sizin evlenmeden önce almış olduğunuz arabanıza eşiniz boşandıktan sonra ortak olamamaktadır. Yani yarısını talep edemez. Dolayısıyla evlenmeden önce aldığınız arabanızı evlendikten sonra satsanız bile söz konusu arabanızın bedeli tamamen size aittir. Aynı şekilde eşinizin evlenmeden önce aldığı ev ve arabaya da siz ortak olamazsınız.
-
M**** ***** sordu,
Merhaba. Eşime 3 ay önce boşanma davası açtım eşimin avukatı cevap dilekcesinde tüm kusuru bana yüklemiş davanın reddini talep etmisler. Henüz duruşma tarihi belli olmadı. Benim ağır kusurlu ve haksız olduğumu iddia ederek davayı düşürmeleri mümkün mü?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, boşanma davası açılabilmesi için boşanma davası açan eşin kusursuz veya az kusurlu olması gerekmemektedir. Kusurlu eş de boşanma davası açabilir. Ancak davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı bulunmakta olup, boşanmaya karar verilebilmesi için davalı eşin az da olsa kusuru bulunması gerekmektedir. Kural olarak az kusurlu eşin boşanma davasına itiraz etmesi halinde dava reddedilir. Ancak itiraz eden davalı eş, itirazında kötüniyetliyse ve evlilik birliğinin devamında eşler bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilecektir.
-
E**** ***** sordu,
Merhaba , Apartmanımız 82 daireli bir apartman ve otoparkı yeterli değil. Sitemizde oturan ve aracı olmayan kat malikleride mevcut.
Aracı olmayan bir kat maliki , aynı blokta oturan bir komşusuna kendi yerini kullanması için izin verebilirmi ?
İzin verilen kat malikinin 1 aracı zaten var , tanıdığından ikinci araç için izin alarak kart okuma sistemi ile otoparka girmekte ve zaman zaman yerimiz olmasına rağmen yer bulamayan diğer kat maliklerini rahatsız etmektedir. Bu konudaki yorumlarınızı rica ediyorum.
Saygılarımla
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, tapuda ve yönetim planında her kat maliki için bir otopark verilmediyse yalnızca tapuda ismi geçen daireler otoparktan faydalanabilir. Fakat tapuda kendisine tahsis edilmiş bir otopark alanı bulunan kat maliki dilerse kendi yerini bir komşusunun kullanımı için izin verebilir, bunda bir sakınca bulunmamaktadır.
-
H**** ***** sordu,
Ablam 21.10.2024 tarihinde vefat etti.Gerekli belgelerle müracaat ettiğimizde Bankadan kredi çekmiş olduğunu öğrendik. Kontrol ettiğimizde sigortanın teminat ettiği rakam 22 bin muallak rakam 8 bin bankaya ödediği rakam ise 14 bin TL (küsüratları var yuvarladım) Bu durumda arastirmama göre Sigorta teminat ettiği rakamı ödemek zorunda degilmi? Henüz hesabı kapatmadik. Konuyla ilgili yardımcı olabileceğiniz bilgileri vermenizi rica eder,iyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, Sigorta teminat ettiği rakamı ödemesi gerekmektedir.
-
S**** ***** sordu,
Merhaba. 2000yilinda evlendim.. 2021 yılında bir araç satın aldım. Aracın satın alınması tamamiyle ben ödedim. Yani benim paramla aldık bir süre sonra işlerin daha kolay yürümesi için eşime vekalet verdim ve aracı onun üzerine geçirdik. Fazla zaman geçmeden benim bilgim olmayan , eşimin biz evlenmeden yıllar önce edindiği vergi borcu yüzünden aracımıza haciz kararı konuldu. Şimdi bosanuyoruz. Ben bu borçtan sorumlu olmadigimi belirtip aracımı geri alabilir miyim , üstündeki haczi kaldırabilir miyim ? Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, evlendikten sonra edinilen mallar eğer mal ayrılığı rejimini seçmediyseniz medeni kanunumuza göre yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimine tabidir. Bu rejime göre taşınır veya taşınmaz mal ister sizin üzerinize olsun ister eşinizin üzerine olsun boşanırken yarı yarıya bölüşülmektedir. Bu sebeple eşiniz üzerinde görünen aracınızı geri alabilmeniz için öncelikle borcu ödemeli, haczi kaldırmalısınız.