-
N**** ***** sordu,
Belediyede 696 sayılı KHK ile kadrolu 20 yıldır çalışan işçinin diğer kurumlara geçiş hakkı bulunmaktamıdır.2011 yılında çıkan torba yasadan faydalanabiliyormu. İşten çıkartılabilirmi
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin başka kamu kurum ve kuruluşlarına geçiş hakkı bulunmamaktadır.
-
E**** ***** sordu,
Yurt dışından siparisim gelmis ama benim kargomu baskasina vermisler.ptt musteri hizletlerine sikayette bulundum bir sey cikmadi 4 ay oldu.savciliga gitsem olurmu acaba
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, söz konusu yaşamış olduğunuz duruma ilişkin olarak Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapabilirsiniz.
-
Ö**** ***** sordu,
kat karşılığı inşaat sözleşmesi 18.09.2020 tarihli var inşaat %50 tamamlandı teslim tarihi sözleşmede 07.01.2023 ihtar çekildi müteahhid temerrüte düştü
1-sözleşmedendönme fesih davası açmak içinönce tespitmi yapayımyoksa mah yaparmı
1-sözleşmeden dönmede kaçırılan fırsat zararı nasıl ispat ederim.örnek sözleşme tarhinde kalan %50 5milyona tmamlanırken fesih dava tarihinden sonra 20 milyona tamalatılabilir buaradaki farkı kaçırılan fırsat zararı menfi zarar kapsamında isteyebilirmiyiz.
2müteahhit 4 adet direyi 3 kişilere tapu devriyaptı bunlara tescilistmeden müteahhittin tazminatını 4 daireiçinisteyebilirmiyim
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, tespit davalarında hukuki yararın bulunması dava şartı olup, yargılamanın her aşamasında taraflarca ileri sürülebileceği gibi, hakim tarafından da resen gözetilir. Bununla birlikte tespit davaları eda davalarının öncüsüdür, bu nedenle eda davası açılmasının mümkün olduğu hallerde, tespit davası açılmasında hukuki yararın bulunmadığı kabul edilmektedir.
Söz konusu kaçırılan fırsat zararını ise menfi zarar kapsamında talep edebilirsiniz.
-
F**** ***** sordu,
Merhabalar,
Ben Frozan, İstanbul Esenyurt´ta yaşayan bir bireyim. Armot.com üzerinden banyo tadilatı hizmeti almak amacıyla bir kişi ile anlaşma sağladım ve sözleşme yaptım. Ancak, yaşadığım sorunlar nedeniyle hukuki yardım almak istiyorum.
Söz konusu kişi, farklı bir ad ve soyad ile Armot.com üzerinde bir hesap açmış ve banyo tadilatı işini üstlenmişti. Sözleşmede, işin bir hafta içerisinde tamamlanacağı belirtilmişti. Sözleşme sırasında video çekimi yaptık ve banka havalesi ile 50,000 TL ödeme gerçekleştirdik. Ödemenin %70´i peşin olarak alınmıştı. Ancak, yapılan iş oldukça cüziydi ve son birkaç haftadır kişi ile iletişim kurmakta zorluk çekiyorum. Kendisinin sürekli olarak "yarın yaparım" gibi bahanelerle işin tamamlanmasını ertelediğini ve şu ana kadar herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini belirtmek isterim.
Bu kişinin dolandırıcılık yapmış olabileceğinden endişe etmekteyim. Yasal haklarım ve nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda bana bilgi verebilir misiniz? Sözleşmenin iptali, ödenen paranın geri alınması veya başka bir hukuki çözüm için neler yapmam gerektiği konusunda yardımınıza ihtiyacım var.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Sizden gelecek yanıtı sabırsızlıkla bekliyorum.
İyi çalışmalar dilerim.
Saygılarımla,
Frozan
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, söz konusu yaşamış olduğunuz duruma ilişkin olarak anlaşma yaptığınız kişinin farklı bir ad ve soyad ile hesap açmış olması ve şahısla iletişim kuramamanız sebebiyle söz konusu anlaşmayı yaptığınız ve banka havalesi yoluyla hesabına para göndermiş olduğunuz kişinin bilgilerini eksiksiz olarak içeren bir şikayet dilekçesi hazırlayıp elinizdeki her türlü delilleri (WhatsApp yazışmaları, banka dekontu vb.) söz konusu şikayet dilekçenize ekleyerek savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
-
C**** ***** sordu,
düzenleme nitelikli kentsel dönüşüm sözleşmesinde müteahhit hiçbir durum ve şart altında fiyat farkı talep edemez diyor. Müteahhitse bugün fark ücret istiyor ve farkı kabul eden malik sayısıda %50 yi geçmiş durumda. Çogunlugun aldıgı karar hukuken vede mecburen benide baglarmı?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, esas alınması gereken aranızda yapmış olduğunuz sözleşmedir. Tarafların sözleşmeye uyması gerekmektedir. Yani söz konusu düzenleme nitelikli kentsel dönüşüm sözleşmesinde yer alan hususlar taraflar arasında geçerli olacaktır.
-
F**** ***** sordu,
Sigortalı bir işte tam olarak 7 aydır çalışmaktayım. Bilindiği üzere ev adresime yakın bir noktadan servise binip işe gidip geliyordum. Ancak adresi mı bir gün ailevi sebeplerden dolayı değiştirmek zorunda kaldım. Bu sırada daha taşınacağım evi gezmeden bile sorumluma taşınacağım adrese yakın servis güzergahı olup olmadığını sorduktan sonra kesin bir dille VAR cevabını aldım. Ancak yeni adresime taşındıktan sonra olmadığını öğrendim ve bunun için vardiyamın güzergahıma servis olan 8-4 vardiyadına geçmek istediğimi söyledim. Ancak onu kabul etmeyerek sen direkt istifa dilekçeni yaz ve işi bırak cevabı aldım. Bende işi kendi isteğimle bırakmayacağımı söyledim. Merak ettiğim soru ise adresim servis güzergahına uymuyor diye o kadar sormama ve söyleyip haber vermeme rağmen hiçbir tazminat veya belli bir işsiz bırakma bedeli vermeden ve ya ödemeden işten çıkarabilirler mı?
CEVAPLARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM VE BİLGİLENİRİM
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için işverenin işyerinde en az 1 yıl sürekli çalışma zorunluluğu aranmaktadır. Fakat söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak henüz 7 aydır çalıştığınız için kıdem tazminatı talep edememektesiniz. Bununla birlikte, zaten adres değişikliği işçinin tazminat alması için haklı bir gerekçe olarak sayılmamaktadır.
-
Ş**** ***** sordu,
Merhaba,
Ben 2019-2024 yılları arasında Dışarıdan profesyonel site şirketinde çalıştım.
Bilindiği üzere pandemi döneminde işverene tek taraflı ücretsiz izine çıkarma yetkisi verildi. İlk etapta üç ay olarak belirlenen bu süre 14 aya kadar uzatıldı. Hizmet firması olduğumuz için, çalıştığım bölümde aidat ve icra takibi olması dolayısı ile ücretsiz izne ayrılmış gösterilmeme rağmen kesintisiz bir fiil çalıştım. 27/5/2024 yılında asıl sebep mobbing olmasına rağmen işçi alacaklarını alamadığım sebebi ile haklı fesihle işten ayrıldım. Dava şartı arabulucu ya gidildi, anlaşma olmadı. Dava hazırlığındayız.
Asıl sorum, pandemi döneminde kaybettiğim 434 günü geri istiyorum. Bunun için avukatım dilekçe aşamasında. Konuya dair örnek davaları araştırıyor? Bende internet üzerinden araştırmamı yapmaya çalışıyorum ama bulamadım maalesef. Dilekçemizi olayı net olarak anlatarak mı ? Genel bir tespit davası açıklamasıyla mı vermemiz gerektiği konusunda tereddüt ediyorum?
Ayrıca zaman geçtikçe kendime olan güveni de kaybetmekteyim. Firma sahibi menfaatine dokunulduğunda çirkefleşecek biri, dava lehime sonuçlandığında şirkete büyük bir ceza geleceğinin de farkındayım. Bu da beni korkutuyor açıkçası. Beni dava açılışı yönünden aydınlatırsanız memnun olurum. Çok teşekkür ederim.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak önceki emsal kararlara bakmalısınız. Fakat dilekçenizin anlaşılır olması gerektiği için olayı net olarak anlatmalısınız.
-
S**** ***** sordu,
Merhaba,aracimda ciddi bi motor arizasi oldu ve servise yaptirdim yuklu bir meblaaya maal oldu,bir senelik garanti verdiler fakat araci her teslim aldigimda arac problem cikariyor,tekrar yapmak icin aliyorlar fakat sorunu birturlu cozemiyorlar,yaklasik 45 gundur suren bi surec yasiyorum,boyle bi olayda yasal haklarim nelerdir,hangi surecleri izlemem gerekiyor
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, Garanti süresi malın tesliminden sonra başlar. Garanti süresi içerisinde gereken onarımlar ücretsiz yapılır. Tamir için bırakılan ürünler ise en geç 30 gün içerisinde onarılmak zorundadır.
Garanti süresi içerisinde aynı arızayı iki kez, farklı arızaları dört kez yapan cihaz ücretsiz değiştirilir. Söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak ise; Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz.
-
M**** ***** sordu,
Merhaba kardeşim nitelikli dolandırıcılığa karıştığı için tutuklandı ve şuan cezaevinde dava açan şahıs ile görüştüm beyanında şikayetini geri çektiğini belirtti fakat gerekçeli karar olarak 5 yıl 10 ay hapis cezasına karar verilmiş bu durumda kardeşim bu cezanın hepsini yatacakmı ?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, söz konusu nitelikli dolandırıcılık suçu şikayete tabi bir suç değildir yani şikayet yapıldıktan sonra resen soruşturma ve kovuşturma yapılır. Zaten mahkeme ceza kararı vermiş karşı taraf şikayetini geri çekse bile sonuç değişmez. Fakat 6 yıl ve altındaki suçların eğer kişinin daha önce bir sabıkası yoksa uzun süreli bir yatarı bulunmamaktadır.
-
M**** ***** sordu,
emekli maaş aldıgım banka kart aiadatı tahsil etti ben de itiraz ettim fakat kabul etmediler tüketici hakem heyetine başvuru yaptım lehime sonuçlandı bankanın iletişim formundan msj attım durum bu şekilde dierek banka hemen asliye hukuk da dava açmışlar feragat edersem dava kapanır fakat masraf olarak935 tl ödeme gereekiyormuş haklı oldugum sonuçta neden mahkeme zaten emeliyim zor geçiniyorum lütfen bilgi verirseniz memnun olurum neler yapmam gerekiyor
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkum edilir. Yani söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak davadan feragat etmeniz durumunda yargılama giderlerini sizin ödemeniz gerekir.