Turkish English Deutsch
Turkish English Deutsch
0312 295 64 03
info@hukuksorucevap.com.tr

Soru Sorun - Bilgi Sahibi Olun

Kişisel bilgileriniz tam ve doğru bir şekilde girilmediği sürece sorularınız cevaplanmayacaktır.
Yenile

Sorulmuş Sorular ve Cevapları

  • P**** ***** sordu,
    Anne ve babaları boşanma sürecinde babalarının tehtidi ve boşanma şartı olarak Eşim ve kardeşinin ortak tapusunda olan ev için Babalarına ölene kadar ödeme hakkı verilmiş. Bana ve Eltime danışmadan bizden muvaffakat almadan noterden imza edilmiş bir sözleşme mevcut . şu an biz de Kaynım ve eşi de Kayın validem de hepimiz kiradayız. Kayın pederim tek başına evde yaşıyor . Burada bizden izin alınmadan yapılmış bu sözleşme hakkında benim ve eltimin eş olarak itiraz etme sözleşmeyi iptal ettirme vb hakkımız bulunur mu? Ev ilk olarak eşim tarafından satın alınmış olup kredi ödeme sürecinin ilk iki yılında evli değiliz sonraki 5 yılı evlilik sürecimize denk geliyor . Sonraki süreçte kardeşiyle de ortak ödemeler yapıldığı için tapudan %50 paylı olarak kardeşi ve kendi üzerine ev yapıldı . Sonrasında anne babaları boşanma sürecinde tehtidle ve kavgayla boşanma şartı olarak bu sözleşmeyi babaları eşime ve kardeşine imza ettirmiş. bunun iptali mümkün mü?
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, eşinizin babasına tanınan söz konusu oturma hakkını tehdit yolu ile imzalattırdı ise bu iptal edilebilir. Bununla birlikte söz konusu ev, kayın pederinize oturma hakkı tanınmadan önce aile konutunuz idiyse yani o konutta siz oturuyorduysanız itiraz edebilirsiniz.
  • Ö**** ***** sordu,
    Merkezi payölçerli sisteme sahip bir binada oturmaktayım. Tüm odalarda termostat var ve en düşük sıcaklık derecesi 15 derece. Kullanılmayan odalar 15 kullanılan odalar da 20 25 derece aralığında ayarlanmış durumda Yani odaların hiç biri 15 derece altına inmiyor Ayrıca ev güneybatı cephe olduğu için 20 derecenin altına inmiyor Zaten hava soğursa ve 20 derece altına düşerse termostatik Vana sayesinde odalar bu dereceye çıkıyor. Fatura hesaplayan firma ise en yüksek 10 fatura ve en düşük 10 fatura ortalamasını baz alıp bana ödemem gereken bir tutar belirliyor.Ben bu tutarın altında kalırsam bana bu tutara yükselten bir ceza ekliyor. Ben hiçbir odayı 15 derece altına indirmemişken ve firma 15 derece altına indirmemle ilgili bir kanıta sahip değilken bana bu cezayı kesebilir mi. Ayrıca evinin sıcaklığını 27 ve üzeri derecede yakan komşular ortalama faturayı bu kadar yükseltirken bana onlar bu kadar yaktıysa senin de bu kadar yakman gerekiyordu diyip bir tutar dayatması yasal mı? Karar defterinde de bu ceza ile ilgili bir karar yok
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, söz konusu sizin durumunuzda siz hiçbir odayı 15 derece altına indirmediyseniz ve firma 15 derece altına indirmenizle ilgili bir kanıta sahip değilse size ceza kesemezler. Yani merkezi payölçerli sistemde ancak anlaştığınız hususlarda ve firmanın ispat edebildiği durumlarda ceza kesebilirler.
  • S**** ***** sordu,
    merhaba, 20,03,2023 tarihinde ahmet ve veli isimli iki kişi tarafından kiralık olan dairemi tutmak icin anlaşıldı. watsapp üzerinden ahmet ve veli isimli şahıslar tc kimliklerini ve adlarını soyadlarını paylaştılar. kira kontratı ahmet isimli şahıs üzerine bilgisayar ortamında düzenlendi veli isimli şahısta kefil olacaktı fakat kontrat imzalanırken kimlik yanımda yok vs bahaneleriyle kefil olarak kontrata yazılmadı. (bu arada imza bölümleri isimleri kalem ile dolduruldu) kira düzenli olarak kira sözleşmesinde ismi bulunan kişi ahmet tarafından resmi hesabıma yatırıldı. son üç aydır veli isimli kişi(kira kontratında ismi yok kefil olmaktan vazgecen şahıs ismi sadece watspp yazışmasında geciyor kontrat öncesi) tarafından hesabıma yatırılıyor. bunu farkettikten sonra kendilerine sözleşmenin ahmet le olduğunu veli tarafından yatırılan kiraların iade edileceği iletildi. evim şehir dışında son aldığım komşu bilgisine göre ahmet isimli şahıs sözleşmeyi yaptığım evden taşınmış ve evde sadece veli isimli şahıs ve yanına aldığı bikac kişi kalıyormuş (bu arada evim eşyalı ev) Kiram yine veli isimli şahıs hesabıma kira bedeli olarak gönderirse iade etme ve ahmet tarafından gönderilmesini isteme hakkım varmı. ikametgah bilgileri değişti ve ahmet isimli şahıs ikametgahını evden taşıdıysa veli isimli şahsın evden cıkmasını isteme hakkım mevcutmudur. kira kontratında alt sözleşme yapmama ve devir edememe maddesi mevcut. son olarak bununla ilgili karakola başvurup evde kimlerin ikamet ettiğini öğrenmek istediğimi belirtsem ilerde yararı olabilirmi. şimdiden teşekkürler iyi calışmalar
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, söz konusu sizin durumunuzda kira kontratında alt sözleşme yapmama ve devir etmeme maddesi olduğu için yani söz konusu kiracınız, kiralananı alt kiraya verme yetkisine sahip olmadığı için kiracının, kiralananı alt kiraya verme hakkı bulunmamaktadır. Bu durumda veli isimli şahıs hesabınıza kira bedelini gönderirse iade etme ve asıl kiracınız olan Ahmet isimli şahıs tarafından gönderilmesini isteme hakkınız vardır. Zaten sizin Veli isimli şahıs ile herhangi bir kira sözleşmeniz bulunmadığı için evden çıkmasını isteme hakkınız vardır. Aynı zamanda şu an evinizde kimlerin kaldığının tespitini de isteyebilirsiniz.
  • Y**** ***** sordu,
    40 yıl evliyken eşim vefat etti. Bizim çocuğumuz yok. Eşimin ablası da hiç evlenmedi. Anneleride eşimin vefatından sonra vefat etti.ablası bir evin belirli hissesini annesine vermiş ... Annenin vefatından sonra veraset çıkarttım . Anneden kalan hissede hakkım olduğunu öğrendim. Ablanın başka mallarıda var. Benim bu mallarda hakkımın olup olmadığını sormak isterim.
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, vefat eden eşinizin ablasına ait olan mallarda eğer eşinizin sağlığında aralarında bazı malların eşinize ait olacağına dair yaptıkları bir anlaşma veya sözleşme yoksa size miras hakkı düşmemektedir.
  • B**** ***** sordu,
    Ankara afet ve acil durum yönetimi Başkanlığı’nda daire başkanı olarak sekiz ay vekaleten onayda asaleten daire başkanı olarak görev yaparken, Benim isteğimi dışında ve talebim olmadan bir alt kadro olan Sakarya il Müdürlüğü’ne il afet acil durum müdürü olarak atandı. Daire başkanı olarak bulunduğum kadronun göstergesi 4200 atandığım kadronun ek göstergesi 3600. Daire Başkanlığı kadrosundan ötesi patlanı yararlanabilme için en az iki yıl kesintisiz çalışmam gerekmekte ve bu kadrodan emekli olduğum taktirde Müptezel hakları yararlanabilmekdeyim.. Emekli maaş maaş bağlanması konusunda il müdürlüğü ile daire müdürlüğü arasında ciddi maaş farkı bulunmakta aylık maaş konusunda ise yine arada ciddi maaş farkı bulunmaktadır. Bu konuda idare Mahkemesi’ne başvurmam halinde davayı kazanma durumum nedir bunu öğrenmek isterim.
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak mahkemeye başvurabilirsiniz. Fakat hiçbir davada kesinlik belirtmek uygun olmadığı gibi açacağınız davada da kesinlik belirtmek doğru olmayacaktır. Çünkü dosya içeriğine göre nihai kararı veren hakimdir.
  • R**** ***** sordu,
    Kolay gelsin. Bir şirkette 5 yılı geçkin vinç operatörlüğü yapıyorum ve işim gereği sürekli makinada oturmak zorundayım. Hemoroit hastalığım sebebiyle oturmakta ve çalışmakta güçlük çekiyorum. Bu hastalık üzerine istifa dilekcesi yazarak kdem tazminatını hak kazanabilirmiyim
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, sağlık sebepleri nedeniyle iş akdini fesheden çalışanın İş akdini haklı nedenle feshine bağlı olarak işverenden, hizmet süresinin bir yılı aşması koşulu ile kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmaktadır. Söz konusu sizin durumunuzda ise sağlık sorununuzun hayat kalitenizi önemli ölçüde olumsuz etkilediğini, yapmakta olduğunuz işte zorlandığınızı ve rahatsızlığınız eğer kronik bir rahatsızlık ise bu konuda bir sağlık raporu alabilirsiniz. Fakat hemoroit rahatsızlığı çoğunlukla ameliyat ile geçebilen bir rahatsızlıktır fakat söz konusu sizin durumunuzda eğer ameliyatla giderilmesi mümkün olmayan boyutta bir rahatsızlık ise bunu da devlet hastanesinden alacağınız bir sağlık raporu ile desteklediğiniz takdirde haklı sebebe dayanarak istifa edebilir ve kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
  • R**** ***** sordu,
    Merhabalar, ben tecrübesiz bir mühendisim. 6 ay önce bir işe başladım işe başlarken bana belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalatıldı maaş kısmı vs boştu ben de çabuk güvenip sormadan imzaladım imzalarken nüshasını istedim vereceklerini söylediler ama vermediler ben de çalışırken çok bir sorun görmediğim için tekrar istemedim önce 2 ay maaşımı ödeyemediler açıklama yapılmasını istedim bu şekilde olursa işi bırakacağımı söyledim borç ödemeleri olduğunu çift maaş ödeyeceklerini söyleyip çift maaş ödediler sonraki ay 17 gün geciktirdiler ama sorun etmedim o ay içinde yatırıldığı için 30 aralıkta da 1 maaşımın sadece bir kısmı yatırıldı 24 ocağa kadar kalan maaşım hiçbir şekilde yatırılmayınca biraz araştırıp tanıdık bir avukat tavsiyesiyle iş görme borcumu yerine getirmekten kaçınıyorum diyerek bir dilekçe verdim ama devamsızlık sebebiyle tutanak tutulmaması için iş yerine gitmem gerektiği söylendi ben de çalışma şartlarım çok iyi olmadığı için iş yerine gitmemek için izin aldım ve sözleşme nüshasını istedim bana yeni bir sözleşme çıkarıp verdiler öncekiyle aynı zaten dediler eskisini vermediler zam için imzalaman gerekiyor sonra konuşulacak zam dediler tamam dedim imzaladım yeni sözleşmeyi ama maaşım bir hafta daha yatırılmayınca noter aracılığıyla ihtar çekmeye karar verdim ama bana ihtar işverene ulaşana kadar işe gitmen gerekir gitmek istemiyorsan şartlar kötüyse istifa dilekçesi verebilirsin dedi avukat ben de istifa dilekçesi yazdım maaşımı alamadığım için istifa ediyorum diye dilekçeyi verirken bana bunu kabul edemiceklerini standart kendi isteğimle ayrıldığımı belirten bi dilekçe yazmam gerektiğini söylediler bunu kabul etmedim o sırada bana bi ibraname verdiler ibranamenin ne olduğunu bilmediğim için okudum ve onu da imzalamak istemediğimi söyledim burda haklarımı aldığım söyleniyor ama ben almadım dedim neden imzalattıklarını sordum maaş bilgisi vs yazmıyordu elden teslim aldım ibaresi de yoktu bana maaşının yatması için bunu imzalaman lazım herkese imzalatıyoruz önemli bi şey değil diyerek baskı yapıldı ben de imzaladım ama akşam başka bi avukat tanıdığımızdan öğrendiğim kadarıyla bunu bana karşı kullanıp dava açmamı maaşımı faiziyle almamı engelleyebilirlermiş hatta maaşımı vermeyebilirlermiş neden böyle bir şey yaptım diye düşünmekten uyuyamıyorum o ibranamenin geçerliliği nedir daha dün imzalattılar 31 ocakta istifa dilekçemi verdiğim gün bu saatten sonra ne yapılabilir avukat istediği için ibranamenin fotoğrafını istiyorum atmıyorlar da
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, ibranamenin geçerlilik şartlarını taşımayan belgeler geçersiz sayılır. Örneğin çalışanın alacaklarını,haklarını ödemeden imza attırılan ibraname geçersizdir. Aynı zamanda taraflar arasındaki iş akdi sonlandıktan en az bir ay süre geçtikten sonra ibranamenin imzalanması gerekmektedir.Bu şartlar sağlanamadığı takdirde çalışana imzalatılan ibranamenin hukuken geçersiz olması durumunda çalışanın, işveren aleyhine dava açma hakkı bulunur.
  • S**** ***** sordu,
    Eşimden anlaşmalı boşanma ile ayrıldık. 2.5 yaşında oğlum anlastgmz protokole göre 15 günde bir görüşüyor babasyla . Bunun dışında görüntülü konuşma zorunluluğumuz varmi
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, oğlunuzla babasının iletişim kurma hakkı vardır fakat anlaştığınız protokole göre zaten 15 günde bir görüştükleri için görüntülü konuşma zorunluluğu yoktur. Zaten protokolde anlaştığınız kadarı geçerli olacaktır.
  • H**** ***** sordu,
    Merhaba öncelikle böyle bir platform için teşekkür ederim Efendim bizim bodrum kat ile 4 katlı bir apartman iki adet çatı piyes tapulu toplam da 10 daire yıllardır ortak alınmış bir karar ile aidatı tüm daireler eşit olarak ödüyor çatı piyes dairelerden bir tanesi böldü ve kiraya verdi şimdi o komşunun iki daire olarak mı aidat ödemesi lazım yoksa eskisi gibi 10 daire olarak mı ödemeye devam edilecek Eğer ayrı bir daire oluşturup oradan gelir elde etmesinden dolayı bizim itiraz etmemiz mi hukukî yoksa değilimi bu konuda bizi aydınlatırsanız seviniriz çünkü diğer paydaslar ödeme yapmak istemiyor dolayısıyla apartman için de yapılması gerekenler yapılamıyor Saygılarımla
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, çatı piyes dairelerden bir tanesinin bölünmüş olması kat maliklerinin rızası ile gerçekleşebilecek bir durumdur. Kat malikleri çoğunluğu ile bu duruma izin verildi mi ? Eğer izin verildiyse kat malikleri olarak çatı piyes dairenin bölünerek kiraya verilmesi neticesinde ayrı bir daire oluşturup oradan gelir elde edilmesinden dolayı kat malikleri oy çokluğu ile söz konusu komşunuzun iki daire olarak aidat ödemesini talep edebilirsiniz.
  • N**** ***** sordu,
    Merhaba geçtiğimiz Aralık ayında işten çıkarılmam ihbar edildi. 22 Ocak 2024 tarihine kadar ihbar süresi verildi bu süre zarfında çalışmaya devam ettim. 22 Ocak 2024 itibari ile çıkışım yapıldı ancak 2023 tarihinde 16000 TL olan maaşım 2024 te 17000 TL olarak gösterilmiş bu durumda asgari ücrete yapılan oranda zam almam gerekmiyor muydu? 1000 TL maaş zammı olarak yansıtılan duruma ve buna göre hazırlanan tazminat tutarına itiraz edebilir miyim? Ayrıca işveren tazminatımı 3 aylık taksitle ödeyeceğini bildirdi bu yasal mı? Herhangi bir evrak imzalamadım. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok mutlu olurum teşekkürler
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, evet tazminat tutarına itiraz edebilirsiniz. Ayrıca çalışanın rızası bulunmadığı sürece işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz. Ancak işçi ile işveren karşılıklı olarak ödemelerin taksitle yapılması hususunda anlaşmaya varırlarsa tazminat ödemesi birden fazla taksitle yapılabilir. Söz konusu sizin durumunuzda ise tazminatın taksitle ödeneceğine dair işverenle herhangi bir anlaşmanız bulunmadığı için ve bu konuya ilişkin olarak herhangi bir evrak da imzalamadığınız için işvereninizin söz konusu size ödeyeceği tazminatı taksitle ödeme hakkı bulunmamaktadır.