Turkish English Deutsch
Turkish English Deutsch
0312 295 64 03
info@hukuksorucevap.com.tr

Soru Sorun - Bilgi Sahibi Olun

Kişisel bilgileriniz tam ve doğru bir şekilde girilmediği sürece sorularınız cevaplanmayacaktır.
Yenile

Sorulmuş Sorular ve Cevapları

  • Ö**** ***** sordu,
    2016 yılında satın almış olduğum arazi üzerine tapulu imarlı besi hayvan işletmesi kurdum, 2020 ila 21 yılları arasında arazi toplulaştırma yapıldı biz dilekçe verdiğimiz halde tel örgü beton direkler ile çevrili imar iskan lı arazi mi toplulaştırma çercevesi dahilin de sınırları tekrar belirleyip yeni tapu çıkartmışlar, ben kabul etmiyorum bir sürü direk sökülüp dikilecek bu konu da bilginizi ve görüşünüzü talep ediyorum
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba burda arazi toplulaştırmasını talep eden kişi gerçek kişi mi tüzel kişi mi, kamu tüzel kişisi mi net olarak belirtmemişsiniz. Eğer isteğe bağlı arazi toplulaştırması söz konusu ise toplulaştırma etüt sahasındaki arazi sahiplerinin sayıca ve sahip oldukları arazilerin alansal olarak yüzde elli birinin imzalı muvafakati alınarak yapılır fakat Zorunlu Arazi Toplulaştırmasında ise; Kamu yararı gözetilerek proje sahasındaki arazi maliklerinin muvafakati aranmaksızın yapılabilir.
  • A**** ***** sordu,
    Tanıdığın birisi iki buçuk sene Bir iş yerinde çalıştıktan sonra çıkışı verilmiş ve 6 haftalık ihbar süresi kullandırılmış. İhbar süresindeki günlük 2 saatlik iş arama izinleri toplanmış ve ihbar süresi sonunda toptan verilmiş. Hesaplanıp sen şu tarihte çıkabilirsin denmiş ve o kişi söylenen tarihte işten ayrılmış. Fakat bu süreyi başka bir arkadaş hesapladı ona göre bu kişi 3 gün erken çıkmış. Yani bu kişi bilerek veya bilmeyerek ihbar süresinden üç gün erken çıkarılmış.İlerleyen zamanlarda iş yeri (çıkış tarihini kendileri söylemesine rağmen) bu kişiye ´sen ihbar süresi dolmadan 3 gün erken çıktın bize 6 haftalık ihbar tazminatı vereceksin´ diyebilir mi? Öyle durumlarla karşılaşmamak için nasıl önlem alınmalı
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, burda karşı tarafın kötü niyetli olduğunun ispatı gerekecektir. Bunun ispatı herhangi bir yazılı delille olabileceği gibi bir WhatsApp görüşmesinde de çıkış tarihini kendilerinin söylediğini ikrar eden bir mesaj kendisini sorumluluktan kurtarabilecektir.
  • Ö**** ***** sordu,
    Merhaba sağlık sorunlarım nedeniyle 1 yıldır çalışamıyorum bu yüzden bankaya olan kredi kartım ve kredi borçlarım yüzünden icra dosyaları açıldı.hic bir malvarliğım olmadigini ve calasamadigimdan suanlik borcumu odeyemeyeceğimi mal beyanında bildirdim . Fakat bu zarf ucerisinde ev haczi daha yapılmadı ve ev sahibimde evden çıkartıyor bir müddet arkadaşlarım.ike kala agimdan ikametgahi alamayacağım.tasinsam ev haczi çıksa eve geldiklerinde taşınmış olacağımdan dolayı burr ceza cikarmi yaptirim ölümü.cevaplar iseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, hacze konu malları inceleyen icra dairesi, borçlunun borcunun kapatılmasına yeterli durumunun olmaması durumunda aciz vesikası düzenlemektedir.
  • Ü**** ***** sordu,
    Boşanmış olduğum eşimle tekrar barışma neticesinde kredi borcu bittiği an eşime devredecegime dair sözleşme imzalandı ve mahkeme kararı çıktı. Ancak birleşme sozkonusu olmadığı için bu sözleşmeden vazgeçme durumu olabilirmi. Mahkeme kararınin bağlayıcılığı nedir
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    İyi Günler, öncelikle söz konusu malın niteliğinden bahsetmemişsiniz devretmeyi taahhüt ettiğiniz malın niteliği önem arz etmektedir. Fakat eğer sözleşmeyi şarta bağlı olarak yaptıysanız yani ancak eşinizle tekrar barışırsanız söz konusu eşyayı devredeceğinizi taahhüt ettiyseniz şart gerçekleşmediği için sözleşme hükümlerini doğurmayacaktır.
  • E**** ***** sordu,
    Evlenirken dini nikahta imzali olan mehir senedinde vaat edilen ziynetler düğünde takılan ziynetlerden ayrı mıdır? Düğünde takılan ziyneylerin kadına alt olduğu yargutay karari var . Ancak bunun dışında düğünde takılan ziynetler dışında mehir altınları kocadan talep edilebilinir mi?
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    İyi Günler, mehir senedinden doğan alacaklar zamanaşımı süresine tabidir. Kural olarak mehir senedi davasını boşanma kararınızın kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içinde açmalısınız. Bu davayı açarak mehir senedinde sizlere vaadedilen şeylerin ifa edilmesini talep etmiş olursunuz. Yani bu süreyi kaçırmadığınız sürece boşanma gerçekleştiğinde dava yoluyla mehir alacağını talep edebilirsiniz.
  • Ö**** ***** sordu,
    İzmir ödemişten yazmaktayım Eşim madde bağımlısı daha önce Manisa ruh ve sinir hastalıkları Hastanesi´nde yattı vasiliğini aldım sulh hukuk mahkemesine dava açtım olumlu sonuçlanmadı Cumhuriyet başsavcılığına dilekçe versem tedavi için sonuç alabilirmiyim şuan sokaklarda kalıyor
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, eşinizin durumunu detaylı olarak açıklayarak madde bağımlılığı sebebiyle kamu güvenliği için tehlike arz ettiğini belirterek kamu sağlığının gözetilmesi için tedavinin şart olduğunu dile getiren bir dilekçeyi savcılığa verebilirsiniz.
  • M**** ***** sordu,
    Rehberliğiniz için teşekkür ederim. Ben İranlıyım. vinç operatörü. Şu anda sadece 3 aylık vizem var. Konuştuğum işveren bana çalışma vizesi verecek. İşveren kimlik numarası olmadan bana çalışma izni alabilir mi? Yoksa önce kimlik numarası alıp çalışma vizesine mi başvurmalıyım? Çok teşekkür ederim
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, çalışma izni ikamet izni yerine sayıldığı için süresi devam ettiği sürece ikamet izni alınması gerekmemektedir. Ancak çalışma izninin süresinin dolması halinde ikamet izni gibi 10 gün daha yasal hakkınız olup bu süre içinde amacınıza uygun ikamet izninize başvuru yapabilirsiniz.
  • B**** ***** sordu,
    Merhabalar size sorum şu şekilde umarım cevaplayarak yardımcı olursunuz????Benim babam ve amcam ortak olarak tam bilmiyorum şu an yıkını ama yaklaşık 1992 yıllarında falan ortak bina yaptırmışlar. Bina yapılıken en üst kata amcam 1+1 ve babam 1+1 olarak bölmüşler çatıyı ve amcam daha sonra kendi tarafını yaptırmış ve bizim taraf yapılacak olarak kalmış. Bu arada bina hisse tapulu. Sonra amcam kendi oturduğu dairesini birine sattı yıllar sonra çatıyı başka birine sattı dükkanınıda başkasına sattı ve taşındı. Daha sonra biz bizim taraf olan çatı kısmını yaptırmak istedik ancak amcamın dairesini sattığı kişi yapılırsa şikayet ederim tehtidinde bulundu onlarında orda payı olduğunu söyledi. Tapuda hisse olarak babamın payı daha fazlaymış. Şimdi benim sormak istdiğim yıllar sonra amcamın dairesini sattığı kişi daireyi alırken sadece daire kadar para ödemiş ve çatı için herhangi bir ödeme yapmamış hakkı olmamış yani. Bizim taraftan hak talep edebilirmi yinede ? İmar barışı üzerinden herkes kendi hakkı olan kısım için ödemelerini yapmıştı ama kat mülkiyetide alınması gerekiyordu o yapılmadı binada. Bu durumda biz babamla amcamın ortak olarak yaptırdığı çatı katı için ne yapabiliriz yaptırmak istiyoruz nsıl bir yol izleyebilirz hakkımızı nasıl alabilriz? İnşallah cevaplarsınız????Şimdiden çok teşekkürler.
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, kat mülkiyeti kanunun 4.maddesine göre çatılar ortak alan olarak kabul edilir ve yine aynı kanunun 19. Maddesine göre: Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.Yani ortak alanda herhangi bir değişiklik yapılmak istendiğinde bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası gerekmektedir.
  • Ş**** ***** sordu,
    bulunduğum bölgede kiralar 10 bin ile 18 bin lira arası benim daire cadde üzeri bürüt 95 metre asansörlü her şey yakın kira 2000 den 2500 e çıkardı bende 5000 dedim kabul etmedi kira uyarlama davası avukata açtırsam kazanabilirmi teşekür ederim.
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    İyi Günler ,kiracınızın kaç yıldır kirada kaldığını yazmamışsınız. Kira tespit ve kira uyarlama davalarında kiraya veren ile kiracı arasında yapılmış olan kira sözleşmesinin kaç yıldır devam ettiği önem arz etmektedir. Normal şartlarda TBMM Genel Kurulunda kabul edilen 23.madde ile konut kiralarında uygulanacak kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024´e kadar uzatıldı. Söz konusu uygulama, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25´ini geçmemesi koşuluyla geçerli fakat siz söz konusu bölgede kiraların 10-18 bin lira arasında olması sebebiyle sizin dairenizin 2.500 olması rayiç değerlerle arasında uçurum fark oluşturması sebebiyle dava açabilirsiniz.
  • V**** ***** sordu,
    Öncelikle iyi günler ben birine önce bin tl para borç olarak verdim yakın zamanda ödeyeceğini söyleyip ödemedi ardından intihar edicem sıkıntıdan gibi konuşmalar yaparak benden 6 bin tl daha borç istedi defalarca bu kez veremem söylesem de yoğun ısrar üstüne ve söz vererek ayın 30.11.2023 tarihinde kessin ödeyeceğini söyleyip ödemeyip iddia´ya yaptırdığını söyledi. Dava açma hakkım varmı?
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba Ve.... Bey, evet dava açabilirsiniz. Fakat asıl önemli olan verdiğiniz paranın ispatı olacaktır. Eğer söz konusu parayı banka aracılığı ile havale ettiyseniz bunun ispatı kolay olacaktır eğer parayı elden verdiyseniz bu durumda ispat etmeniz zorlaşacaktır fakat WhatsApp üzerinden veya herhangi bir mail aracılığı ile borçluya borcunu ikrar ettirerek de dava açtığınız takdirde elinizde takdiri delil olacaktır.