-
S**** ***** sordu,
Merhaba iş mahkemesi için bi avukat ile mahkeme açtık ilk duruşma oldu ikinci için gün verdiler sormak istediğim ben davadan vazgeçmek istesem sonuçları ne olur acaba bu firmada tekrar çalışmak istiyorum haliyle davalık olduğum için böyle bir imkan yok sizce nasıl bir yol izlemeliyim
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, kişi dilediği zaman açtığı davadan vazgeçme hakkına sahiptir. Fakat davadan vazgeçilmesi durumunda aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur.
-
E**** ***** sordu,
ÖNCELİKLE HAYIRLI AKŞAMLAR SAYIN AVUKATIM.MİRAS İLE İLGİ SORUM OLACAK CEVAPLARSANIZ ŞİMDİDEN TŞK EDERİM.
ANNEM 90 YAŞINDA OKUR YAZAR, 4 KARDEŞ TEK ERKEK KARDEŞ OLAN DAYIM ANNEM VE TEYZEMLERDEN ÇOK ESKİDEN İMZA ALMIŞ, NE İÇİN İMZA ALINDIĞI BELLİ DEĞİL AMA .BÜYÜK İHTİMALLE MİRASTAM FERAKET ETMELERİ İÇİNDİRKİ ANNEM TARAFINDAN ANNEME HERHANGİ BİR TAŞINIR VEYA TAŞINMAZ İNTİKAL ETMEDİ VERİLMEDİ.DAYIM RAHMETLİ OLUNCA DA HERHANGİ BİR İNTİKAL OLMADI.ANNEMİN SOYUNDAN HAKLARINI ALABİLİNİRMİ ANNEM BU KONUDA DAVA AÇABİLİRMİ CEVAPLARSANIZ MEMNUN OLURUM..SAYGILARIMLA..
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, söz konusu sizin durumunuz için birden çok alternatif yol bulunmaktadır. Her ne kadar anneniz zamanında mirastan Feragat sözleşmesini imzalamış olsa da iradesi sakatlanarak imzaladığı için yani neye ne amaçla imza attığını dahi bilmediği için irade sakatlığından dolayı dava açabilir. İkinci bir yol ise şudur; Annenize imzalatılan belgenin ne olduğunu tam olarak bilmiyorsunuz ama eğer mirastan feragat sözleşmesi imzalatıldı ise mirastan feragatin 2 farklı türü bulunmaktadır.
-ivazlı mirastan feragat: Kişinin bir menfaat karşılığında miras hakkından kendi iradesi ile vazgeçmesidir. Yani örneğin; mirasbırakanın hayatta iken mirasçısına bir daire vermesi karşılığında mirasçının, miras payından vazgeçmesi bu kapsamda değerlendirilir. Eğer ivazlı feragat söz konusu ise; bu durum feragat edenin altsoyunu da etkiler. Fakat eğer -ivazsız feragat söz konusu ise; yani söz konusu sizin durumunuzda dayınızın Annenize imzalattığı sözleşme ivazsız feragat sözleşmesi ise; yani anneniz, herhangi bir menfaat elde etmeden miras hakkından feragat ettiyse bu durumda siz altsoyu olarak Annenize düşecek olan payı altsoyu olarak sizin talep etme hakkınız bulunmaktadır. Çünkü ivazsız feragat sözleşmesi sadece feragat edeni bağlar, altsoyunu bağlamaz. Bu sebeple ister anneniz adına işlemin irade sakatlığı sebebiyle iptalini isteyebilirsiniz. Veya dilerseniz altsoyu olarak mirası siz talep edebilirsiniz.
-
M**** ***** sordu,
Ev sahibi yim. Altsoyum ihtiyaç gerekçesiyle ,kiracıma noterden onaylı ihtarname gönderdim. Kiracım çıkıyor ve kızım taşınacak. Kızım bazı nedenlerden dolayı(işyerine uzaklık/eğitim gibi)evden çıkarsa yeniden başkasına kiraya verebilir miyim? Sadece ihtarname ile çıkan kiracımın, bana dava açmasına hak doğar mı? Teşekkürler.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, ihtiyaç nedeniyle tahliye edilen kiracının tahliyesi gerçekleştikten sonra kiraya veren nezdinde "yeniden kiralama yasağı" söz konusu olur.
Kirayaveren; tahliye edilen taşınmazı 3 yıl boyunca, haklı bir sebep olmadıkça, tahliye edilen kiracıdan başka bir kişiye kiralayamaz. Eski kiracı tarafından söz konusu bir şikayet durumu olduğu takdirde; eski kiracıya bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödenmesi gerekir.
-
Z**** ***** sordu,
Boşanmak istiyorum fakat karnımda doğmamış çocuğum var boşandıktan sonra çocuk annede mi kalır babadamı
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, yeni doğmuş bir bebeğin emzirme dönemi olmaktadır, anne bakımına muhtaç bir yaştadır, bu nedenle olağan dışı bir neden olmadıkça yani annenin herhangi bir kötü alışkanlığı yoksa çocuğunun ruhsal, psikolojik veya fiziksel gelişimini olumsuz etkileyecek bir durum söz konusu değilse velayet anneye verilmektedir.
-
T**** ***** sordu,
Merhaba 25.12.2023 tarihinde yıllık izindeyken çalıştığım projenin takım lideri beni toplantıya alarak projenin küçüldüğünü bu yüzden benim projemin değiştirileceğini söyledi.
18.01.2024 tarihine kadar aynı projede çalışmaya devam ettim ve 3 farklı projeyle görüştürüldüm birinden olumsuz yanıt geldi sebebini sorduğumda cevap alamadım. 17.01.2024 tarihinde konuştuğum iki projeden de bilgi gelmedi. Proje değişikliğin yapılmadığı halde 18.01.2024 tarihinde saat sabah 10’da whatsapp üzerinden takım liderim sistemimin kapatıldığını yetkilerimin alındığını söyledi.Ve ben gerçektende çalışamıyorum şuanda. Bilgi istediğimde ik seninle iletişime geçecek dedi. İk yetkilisine defalarca durumumu öğrenmek adına mail attım fakat hiçbir dönüş alamadım.
170 ile görüştüğümde noterden ihtarname gönderebiliceğimi söyledi notere gittiğimde ters etki yapabilir öncesinde bir avukata danışın denildi bu yüzden size yazıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ben bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim.haklarımı almadan istifamı vermek istemiyorum.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba bu durumu öncelikle söz konusu projenin takım lideriyle görüşebilirsiniz. Sonuç alamadığınız takdirde haksız nedenle çıkarıldığınız için tazminat alabilirsiniz.
-
H**** ***** sordu,
Arkadaşım internet üzerinden tanıştığı birinden 10 adet kuru sıkıdan dönme tabanca almış ve çevirmede yakalanmış kendisi tutuklandı 4 aydır tutuklu , savcı bunu 6136 sayılı kanunun 12 maddesinden silah ticaretine sokuyor ancak arkadaşımın ticaret yaptığına dair hiçbir somut delil yok alıcı yok telefon düğünlerde atmak amacıyla almış sorum şu ki 1. İlk mahkemede tutuksuz yargılanır mı? 2. 13. Madde olan bulundurmaya sokabilir miyiz? Not: Arkadaşımın ilk suçu ve daha önce karakolla hiçbir işi bile olmadı
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, arkadaşınızın üzerine atılı suç bir katalog suç olup, tutukluluk kararı verilmesi mümkün olan suçlardan biridir. Fakat bu durum somut olayın içeriğine göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Tutuklu yargılanması için; kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut kanıtların olması ve şahsın kaçma şüphesinin bulunması gerekir. Hakim bu koşulların varlığını hesaba katarak karar verecektir. Fakat arkadaşınızın 10 adet kuru sıkıdan dönme tabanca aldığını söylüyorsunuz burda zaten silah ticareti suçuna girme sebebi miktarının fazla olması. Yani bulundurma suçu olabilmesi için arkadaşınızın neden 10 adet silah bulundurduğunu sağlam gerekçelerle açıklayabilmesi gerekir.
-
M**** ***** sordu,
Merhaba bir çocuğun velayeti babada anne çocuğa msj arama yoluyla ulaşamıyor baba engelliyor ve çocuğun 18 yaşına gitmesine 4 ay var annenin çocuğu ayda bir görme hakkı varmıdır çocuğun okuduğu okula veya ikamet ettiği adrese gidip görmek istiyor nasıl bir yol izlemesi lazım teşekkürler
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, her ne kadar velayet hakkı babaya bırakılmış olsa da annenin de çocuğunu görme hakkı vardır. Söz konusu bu durumda mahkeme kararında annenin çocuğunu hangi sıklıkla ve hangi günlerde göreceği yazıyor olması lazım, genellikle ayda 2 gün olmak üzere velayet kendisine bırakılmayan tarafın çocuğunu görme hakkı vardır. Fakat boşanma sebebi dolayısı ile bazı farklılıklar gösterebilir örneğin annenin herhangi bir kötü alışkanlığı varsa veya çocuğun ruhsal, psikolojik ve fiziksel gelişimini olumsuz etkileyecek bir durum söz konusu ise bazı kısıtlamalara gidilebilir. Ama normal şartlarda tabi ki velayet kendisine bırakılmayan tarafın çocuğunu görme hakkı ve iletişim kurma hakkı vardır. Fakat babası bu konuda zorluk çıkarıyorsa, çocuğunun annesi ile iletişim kurmasını engelliyorsa annesi, mahkemeye bu konu ile ilgili olarak başvuruda bulunabilir.
-
S**** ***** sordu,
Merhaba
Çalışmakta olduğum şirkette toplu iş sözleşmesine tabi olarak çalışıyorum
Toplu sözleşme olmamasına rağmen 6 ayda yemek ucretimize %40 zam yapılarak 100 liradan 140 liraya çıkardılar. Buraya kadar herşey güzel , fakat yeni yıl ile birlikte maaşlara zam yapılacak ve toplu iş sözleşmesinde olan yillik enflasyon oranında hem maaşa hemde yemek ücretine zam yapılır maddesi var 6 ayda zam aldığımiz için bu ücret zammı 6 aylık enflasyona göre mi zam yapılır yoksa yıllık enflasyona göre mi maaş zammi yapılır.
Diğer bir hususta ara zam döneminde yemek ücretimiz 100 liradan 140 liraya çıkarıldığı için yıllık enflasyon oranında zam yapilacagindan dolayı yapılan 40 liralık zam geri alınıp 100 lira üzerinden zam yapılıp yemek ücreti 172 lira olacağı söylendi
Benim sormak istediğim şu verilen 40 liralık yemek ücreti zammı geri cekilmesi gibi bir durum var mı yasal mı bu yoksa kanunsuz kendi kafalarina göre iş mi yapiyorlar
İyi çalışmalar dilerim
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, söz konusu toplu iş sözleşmesinin maddelerinde tüm bu hususların yer alması gerekmektedir. Yani söz konusu sizin durumunuzda yıllık enflasyona göre mi maaş zammı yapılacağı sözleşmede yer alması gerekir. İşveren, sözleşmenin dışına çıkarak kendisi bağımsız bir hüküm oluşturamaz.
-
A**** ***** sordu,
Merhabalar Şeyh Sait temalı araba kokusu yapmak istiyorum tasarımı ayarladım animasyon olarak yaptım fakat ip kısmı boynundan geçiyor satışa çıkarttığım fakat bir yaptırımı olur mu ayrıca eğer yaptırımı olursa satış yaparken ve resimde orjinal olmadığı için seh said gibi bir isimle olası yaptırımlardan kaçabilir miyim
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, halk arasında kin ve nefret oluşturacak her türlü fiil ve eylemden kaçınmalısınız. Türk Ceza Kanunu madde 216/1 uyarınca; halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Söz konusu sizin durumunuzda ise; Şeyh Sait figürünün ip kısmının boynundan geçiyor olması olası bir şikayet üzerine söz konusu Türk Ceza Kanunu kapsamında suç niteliğinde kabul edilebilecektir.
-
H**** ***** sordu,
Merhabalar. 2023 kasım ayında kamu kurumuna memur olarak atandım ancak askerde yedek subay olarak yaptığım için dilekçe verip ağustos ayında başlayacağımı bildirdim. Benimle beraber kasım ayında atananlar 3 5 ay içinde kadroya geçtiler ancak ben zorunlu askerlik yapmamdan dolayı üstelik askerde sigortamı bile memuriyet üzerinden ödedikleri halde sözleşmeli kaldım. Sorduğumda ise kurumda halihazırda çalışıyor olma şartı varmış. Dava açmam gerekir mi? Teşekkürler.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, meslek grubunuzu yazmamışsınız. Bazı kamu kurumlarında askerlikteki süreyi dahil etmiyorlar. Ama bu durumun netlik kazanması açısından söz konusu kurumdan bu hususa ilişkin kararnameyi talep edebilirsiniz. Eğer size göstermek istemezlerse sizinle beraber Kasım ayında atananların 3 5 ay içinde kadroya geçtiğinden bahisle dava açabilir ve kadroya geçen kişileri de tanık olarak gösterebilirsiniz.