Turkish English Deutsch
Turkish English Deutsch
0312 295 64 03
info@hukuksorucevap.com.tr

Soru Sorun - Bilgi Sahibi Olun

Kişisel bilgileriniz tam ve doğru bir şekilde girilmediği sürece sorularınız cevaplanmayacaktır.
Yenile

Sorulmuş Sorular ve Cevapları

  • R**** ***** sordu,
    Iyi geceler sayın avukatım özel sektörde fabrikada işci olarak vardiyalı sistemde çalışmaktayım. Geçen hafta saat 16 00--24 00 vardıyasında çalışırken perşembe günü akşam 8 sabah 8 olarak 12 saat çalıştırdılar cuma sabah 8 de işten çıkıp aynı gün tekrar 16 00. 24 00 vardiyasında çalıştırdılar bu durumda benim haklı iş feshim doğarmı tazminatımı alabilirmiyim bu süreç nasıl işler
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, çalışma süreleri haftanın çalışılan günlerine farklı dağıtıldığında dahi günlük çalışma süresi hiçbir şekilde 11 saati geçemez. Denkleştirme dönemi içinde haftalık ortalama çalışma süresi 45 saati geçemez. Bu süreler aşıldığı takdirde işçinin haklı nedenle iş akdini fesh etme ve tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır.
  • A**** ***** sordu,
    Benim bir icra borcum vardı O borç için telefon numarama SMS geldi avukattan hukuk bürosundan hukuk bürosuna gittim benim Turkcell’e bir tane icralık borcum vardı onu ödemeye gitmiştim ödedim Ama borçu kapanmamış gözüküyor borçu kapatmamışlar yani icramı kaldırmadılar kapatmadılar ve Ödediğime dair kanıt için kağıt aldım fatura aldım yani ödediğime dair Ödeme kağıdını gösterdiğim halde Ödemediğimi iddaa ediyorlar Ben dosyayı kapattım diyorum hakkı olmadığı halde daha fazla para istiyor Ben ne yapabilirim bunları nereye şikayet edebilirim Bu avukatlık bürosunu
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, borcunuzun ödendiğine dair belgeyi alarak icra dosyasının kapatılması için icra dairesine başvuruda bulunabilirsiniz. Karşı tarafla iletişime geçmeden icra dairesine başvurabilirsiniz.
  • M**** ***** sordu,
    Geçen sene eylül ayında ev sahibim 6 aylık kira sözleşmesi yaptı.6 aylık süre bitiminde yüzde 25 sınıra uymadan zam yaptı ve oturmaya devam ettim.6 ayın sonunda da sözleşme yenilenmedi. Ev sahibim her 6 ayın bitiminde zam yapacağını söylüyor. Böyle bir hakkı var mı?
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, 6 aylık kira sözleşmesi, sözleşmenin sona ermesinden en az on beş gün önce kiracı tarafından sözleşmenin sona erdiğine dair bir bildirim yapılmadığı takdirde bir yıl aynı koşullarda uzatılmış sayılır. Bununla birlikte kira sözleşmesinde artış, her kira döneminin bitiminde sadece bir kez yapılabilir.
  • O**** ***** sordu,
    Kot 2 de oturuyorum sitenin çevresi izelasyon için kazıldı ve yapıldı kot 2 oturduğum için benim yatak odası duvarı su alıyor kazıldı ve duvar boyu olan toprak alındı. Kotta olan dairemin yatak odası duvarında olan toprağı üst katın balkon izasına kadar aldırabilirmiyim
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, dairenizin yatak odası duvarında olan toprağı üst kat komşunuzun alanını ihlal etmediğiniz sürece üst katın balkon hizasına kadar aldırabilirsiniz.
  • M**** ***** sordu,
    ben 2012 bir suçtan dolayı hagb almıştım o hagb 2013 bozuldu para cezası aldım yakında başka duruşmam var şu anda sicilim temiz tekrar hagb alabilir miyim onu soracaktım rahatsız ettiğim için özür dilerim .
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, önceki mahkumiyetin hapis cezası veya adli para cezası olmasının bir önemi yoktur. Eğer önceki mahkumiyetinize esas suç kasten işlendiyse hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi mümkün değildir. Çünkü Hagb Kararı verilebilmesi için gerekli şartlardan biri: Hakkında Hagb Kararı verilecek sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamasıdır.
  • S**** ***** sordu,
    Avukat bey çok özür dileyerek rahatsız ediyorum. Benim annem babam ayrı. Babam 25 yıldır biriyle evli üvey annemiz. Evliyken geçen sene babam üvey anneme ev aldı. Merak ettigim şu Allah göstermesin babam rahmetli olursa biz bu üvey annemin aldıgı eve mirasçı olabiliyormuyuz. Onunda 2 cocugu var yani bizde mirascı oluyormuyuz yoksa hiçbirşey alamazmıyız
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, babanızın üvey annenize aldığı ev üzerinde sizin de hakkınız bulunmaktadır. Fakat bunun için tenkis davası açmalısınız.
  • S**** ***** sordu,
    Yazliklarda terasa pergule yaptırmak iznemi bağlıdır.profilden yapılma sağı solu önü açık.yan yomsum imara aykırı diyor.yiktiracakmis.buralar da pervgulesiz ev yok.gunes ve yağmur için yapıldı. Komşum dava açıp yiktiracagim diyor.birde kedim terastan orta duvardan onun tersaina geçiyor şikayetçi bende kedinin geçtiği duvara çim çit yapıp engel oldum.once yaptırdı şimdi şikayet ediyor. Bu yasakmi.dava açarsa hukuken durumum nedir.lutfen acil bilgi verirmisiniz çok bunaldım çok mesaj attım.tsk ederim
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde, pergola ve benzerlerinin ruhsata tabi olmadığı düzenlenmiş ve yargı kararlarında da yönetmelikteki tanımına uygun inşa edilen sundurma ve pergola benzeri imalatların ruhsat gerektirmediği kabul edilmiştir. Yani yazlık eve pergola yaptırmak yasaldır ; fakat yasal olmayan kısmı balkon olarak projede ve planda yer alan bir alanı odaya çevirmektir.
  • T**** ***** sordu,
    28/07/2024 tarihinde bir kira sözleşmesi imzaladım. Sözleşme öncesinde 2 bin TL kaparo olarak verdim ve 28´inde 20500 TL depozito bedeli olarak havale yaptım. Ancak 31/07/2024 tarihinde eve girmeden kira sözleşmesinden caymak istiyorum. Kaparo yanar mı ve depozitoyu geri alabilir miyim?
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, burda önemli olan kira sözleşmesinden cayma sebebinizdir. Eğer kira sözleşmesinden cayma sebebiniz haklı bir nedene veya mücbir sebebe dayanıyorsa ödemiş olduğunuz kapora ve depozito bedelinin iadesini talep edebilirsiniz. Fakat keyfiyet içeren sözleşmeden dönme durumunda kapora ve depozito bedeli talep edilememektedir.
  • V**** ***** sordu,
    Bakırköy adliyesinde 11 asliye hukuk Makemesinde görülen davada Hakim Bilirkişi tayin etti.Bilirkişi Hazırladığı raporunda SGM.nin %50x50 verdiği kusur oranını Değiştirerek %60 bana %40 karşı tarafa vererek beni yaptığım itirazda Bilirkişinin yazdığı rapor yerindedir diyerek bizi red etti.Davacının toplam 1500 tl açtığı davada miktarı 60.000 tl.çıkararak davayı bitirdi. Şimdi malum Bilirkişinin Kusur oranını yazması mümkün deyil.Bilirkişi Herne kadar Mahkemenin talebi üzerine dediysede mahkemenin böyle bir talebi yok.Ancak Hakim bilirkişi doğru karar vermiş.Davalı %60 davacı %40 kusurlu diyerek verdiği kısa karardaki 24.000 tl.yi 60.000 tl yapıp herşeyi bana yüklemiş. Şimdi Hakimin tutanaklarda kendisinin böyle bir talebi olmadığı halde Bilirkişinin kusur oranı doğru deyip beni ödemeye mahkum etmesi ne demektir.Böyle bir durumda hem Hakime Hemde Bilirkişiye Ne yapabilirim. Ayrıca Islah ettiği davada Yargıtayın davayı nasıl açtıysa öyle devam etmesi gerekir dediği bir kararı.var 6100 sayılı HMK.Mad.180 (1) davasını tamamen Islah ettiğini bildiren taraf bu bildiriden sonra 1 hafta içinde yeni bir dava dilekçesi vermek zorunda der.Ancak böyle bir dilekçede dosyada yok.Yani dava ıslah edilmemiş olması yasa gereğ gerekirken vs. Hadi bilirkişiyi C.Savcılığına şikayet ettim.Hakime ne yapabilirim Saygılarımla
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, hakimin vermiş olduğu kararlarda hukuki sorumluluğu ile ilgili olarak: davacı eğer davayı esastan kaybederse, disiplin para cezasına çarptırılır. Hakim yargılama faaliyeti sırasında yargılama faaliyeti ile ilgili olmayan bir haksız fiil işlerse, zarar gören, genel hükümlere dayanarak hakime genel mahkemelerde tazminat davası  açabilir.
  • E**** ***** sordu,
    Mart ayında evi kiralarken odanın bir tanesinde ev sahibinin eşyası vardı. Ev sahibi 2-3 aya kadar odayı boşaltabilirim kabul ediyorsanız evi size kiraya vericem dedi. Kabul ettik 4 ay oldu hayla odayı boşaltmadı ev sahibimiz. Ev 3+1 ama 2+1 Lik kısmını kullanabiliyoruz bu durumda ne yapabilirim?
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, bu konuya ilişkin aranızdaki önceki anlaşmaya bağlı olarak ev sahibinizin kendisine ait eşyalarını alması gerektiği çünkü sizin evin bir bölümünü kullanamadığınıza ilişkin noterden ihtarname gönderebilirsiniz.