-
Ç**** ***** sordu,
Merhaba, dedemiz 1986 yılında kamudan müdür vasfıyla emekli olmuş. Fakat emekli olduktan sonra emeklilik ikramiyesini de emekli maaşını da reddetmiş ve almamış. Sebebini de hiç bir zaman söylemedi. 2000´li senelerin başında vefat etti. Dedemizin zamanında reddetmiş olduğu emeklilik ikramiyesi ve maaşını çocukları alabilir mi acaba? Varsa nasıl bir yol izlemek gereklidir. Teşekkürler.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, kişi kendisi emeklilik ikramiyesini ve emekli maaşını reddetmiş olsa da normal şartlarda reddetmeseydi terekesinde mevcut olacak bir malvarlığı değeri olduğu için vefat eden kişinin emeklilik ikramiyesi ve maaşının terekeye dahil edilmesi ve mirasçılara ödenmesi gerekmektedir. Bu konuya ilişkin olarak emeklilik hizmetleri genel müdürlüğü ile görüşebilirsiniz.
-
G**** ***** sordu,
Merhabalar 1 ay önce erkek arkadaşım yoğun ısrarı sonucundan benden kullandığım telefonu kendisine hediye etmemi istedi hayır dememe rağmen psikolojik baskı ile bir şekilde telefonu aldi telefonun güncel fiyatı şu an 50 000 ? telefon yurtdisi telefonu benim üzerime kayıtlı değil sadece kutusu var elimde telefonu benden aldığına dair yazışmalar var
Bu olayın ardından bi kac gün sonra zor durumda olduğunu söyleyerek paraya ihtiyacı olduğunu söyledi ve benden para istedi bir kac sefer parayı istediğine dair tarih belirterek şu tarihte atacağını söyledi ve ben istediği meblalari annesinin papara hesabını kullanıyor ben papara hesabına attım ve kendisine güvendiğim için gönderirken borç diye belirtmedim ayrı ayrı günlerde toplam 19 000 ? gönderdim ve belli bir süre sonra benimle iletişimi kesti kendisine yardımcı olduğum için maddi konuda çok çok olumsuz etkilendim çalışmıyorum bütün birikimii gönderdim zor durumda olduğumu belirttiğim halde telefon ve paraları geri göndermeyecegini söylüyor telefonu sattığını söylüyor bu durumda ne yapabilirim cevaplarsanız çok sevinirim
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, bir hesaba gönderilen para eğer borç olarak gönderildiği belirtilmediyse talep edilemiyor fakat söz konusu meblağları borç olarak gönderdiğinize dair veya karşı tarafın sizden borç para istediğine dair herhangi bir Whatsapp veya mail yazışması var mı? Eğer varsa alacağınız için dava açabilirsiniz. Çünkü Whatsapp yazışmaları da delil başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte telefon için ise; söz konusu telefonunuzu kullanım ödüncü olarak mı verdiniz yoksa hediye mi etmiştiniz? Burda önemli olan ne amaçla vermiş olduğunuzdur. Eğer kullanım ödüncü olarak verdiyseniz ve yapmış olduğunuz yazışmalarda da bu durumu belirttiyseniz telefonunuzu da dava açarak talep edebilirsiniz.
-
M**** ***** sordu,
Merhaba, ben atama bekleyen bir öğretmenim ve aynı zamanda özel okulda bir sınıf öğretmeniyim. Ama mülakat puanım açıklanmadığı için atanıp atanmayacağımı da bilmiyorum bu yüzden işe gitmek zorundayım. Okul yönetimine atanamazsam kendi sınıfımı okutmaya devam edeceğimi söylediğim halde benim yerime birini buldular sınıfımı ona verdiler. İstifa etmemi teklif ettiler. Kabul etmedim. Çünkü halihazırda atanmadım. Sonrasında öğretmenlik dışında bir meslek yapmamı istediler. Yani görev küçültme olarak kütüphane görevlisi ol dediler. Sgk´dan edindiğim bilgiye göre iş tanımım dışında bir iş olduğu için kabul etmemem gerektiği söylendi. Şuanda okutacağım bir sınıfım yok. İşten çıkarma yapmıyorlar tazminat vermemek için. Ama yerimi birini aldılar ve bana psikolojik baskı yapılmaya çalışıyorlar. Sadece okula gidip geliyorum. Yaptığım bir iş yok. Bundan sonrasında nasıl bir yol izlemem gerekli. Çok teşekkür ediyorum. Cevabınızı bekliyorum.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, öncelikle sizi işten çıkarabilmeleri için işverenin haklı bir gerekçesi olması gerekir. Söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak işverenin haklı bir gerekçesi bulunmamaktadır. Dolayısı ile işveren işten çıkardığı takdirde işe iade davası açabilirsiniz. Bununla birlikte eğer işvereniniz maaş ödemenizi yapmazsa öncelikle işverene ihtarname gönderebilirsiniz. Fakat ihtarnameye rağmen maaşınızın ödenmemesi durumunda da ücret alacağınız için dava açabilirsiniz.
-
Z**** ***** sordu,
Covit asisini iş yeri mecbur tuttuğu için üç kere yaptırdım ve bu asilardan sonra eklem ağrılarım kronik yorgunluk ve uykusuzluk kaldı . O me dava açabilirim ve kazanabilirmiyim
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, öncelikle zorunlu aşı uygulamasının devlet politikaları ile zorunlu hale getirildiği dönemlerde işverenler bu doğrultuda tedbir alabileceklerdir. Fakat herhangi bir kanuni düzenleme uyarınca vatandaşlara aşının zorunlu tutulmadığı bir durumda ve dönemde işverenler tarafından aşının doğrudan çalışanlar için zorunlu kılınması hukuki değildir ve işverenin bu sebeple sorumluluğu doğacaktır.
-
H**** ***** sordu,
Merhabalar,07/07/2003 tarihinde abimle birlikte aldığımız yazlığı 02/04/2010 tarihinde benden satabilmek için vekalet istedi bende hakkımı istiyorum diyerek vekaleti verdim,hakkımı vermedi.E devlette görünmüyor kime sattı ne zaman sattı bilmiyorum.kendisine göre konuşulacak birşey yokmuş.Ben dava açabiliyor muyum,zaman aşımına uğramış mı? Oluyor.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, yolsuz tescile dayanan tapu iptal ve tescil davaları nitelikleri gereği herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süreye tabi değildir. Her ne kadar sözleşmeye dayalı tapu iptal ve tescil davalarında bir zamanaşımı süresi sö konusu olsa da yolsuz tescilden kaynaklanan vekalet görevinin kötüye kullanılmasına dayalı tapu iptal ve tescil davasında bir zamanaşımı süresi bulunmamaktadır. Bu sebeple dava açabilirsiniz.
-
S**** ***** sordu,
370 daireli bir sitede 15 yıldır Siteyi yapan Müteahhit tarafından yönetiliyor. Bunca zamandır her yıl başı Genel kurul yapılmış gibi alınan kararları bize yazaılı olarak bildirirdi. Bu sene Temmuz ayında asgari ücrete zam gelmediği halde çalışanların ücretklerine zam yapavağım diye aidatları artırdı. Site sakinleri olarak 200 adet olağan üstü kurul yapılması için imza toplandı. Yönetim bunun üzerine Olağan üstü kurul yapmayalım, bu sürede devir için çalışanların kıdem tazminatları vs için hazırlık yapalım , 2025 Ocak ayında genel kurula gidelim dedi. Bunu teyid etmeleri için yazılı haber beklerken her sene gıyabımızda Ocak ayında yaptıkları toplantıyı Okul tatili vs bahane gösterek Şubat ayına aldılar, gerekli açıklamaleri bilhaire yaparız dediler. Şubat ayına almaları onlara ne gibi bir çıkar sağlar?, buradan hareketle, dönem geçti aynen devam ediyoruz diyebilirler mi?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, site yöneticisinin site yönetimi genel kurul toplantısını yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zaman diliminde, yönetim planında böyle bir belirleme olmaması durumunda ise her takvim yılının ilk ayı yani ocak ayı içerisinde yapılması gerekmektedir. Yani site yöneticisinin o dönemi, genel kurul toplantısını yapmadan geçme hakkı bulunmamaktadır.
-
M**** ***** sordu,
Merhaba, Soyadım Midiliç. 1924 ‘te Atattürk’ün çıkardığı özel kanun ile Bulgar göçmeni olan 125 aile Yozgat’ın Yerköy ilçesinde Midiliçoğulları çiftliği kurularak buraya yerleştriliyor.Köyün İsmi Midiliç oluyor.Atatürk ün ölümünden sonra baskıya dayanamayan Midiliç’lerin bir kısmı göç ediyor. Çorum İskilip Tutpınar köyünü kuruyorlar. Bazıları göçten sonra soyadlarını değiştiriyor. Bir kısım Midiliç olarak kalıyor.Midiliç olan köyün ismi de Aydıngün olarak değiştiriliyor.Midiliç soyismini orada yaşayan köylüler uğraşlara rağmen alamıyor hepsi Türkçe soyad alıyorlar.. Ancak Çoruma göç eden bir grupta soyismi kalıyor ve kütüklere aynen Midiliç olarak kaydettiriyorlar. Midiliç köyünde yapılan meşhur Midiliç peyniri 2022 yılında başkası tarafından patenti ve isim hakkı alınarak üretime tekrar başlıyor.Fakat bu girişimi yapan kişi Midiliç soyadlı hiç kimse ile irtibat kurmuyor. Sorum şu ; Midiliç soyismi izinsiz kullanıldığı ve nadir olan bir soyisim olduğu için isim hakkını alan kişiye herhangi bir yaptırımı varmıdır? Midiliç ismi ile ticari faaliyet sürdüren kişinin Midiliçler ile hiç bir soybağı yoktur. Soyadımın böyle bir ticari faaliyette kullanılarak reklam yapılarak kullanılmasından rahatsızım.Ne yapabilirim ?
Teşekkür ederim.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, tescile konu markanın başkasının ismini, ticaret unvanını, fotoğrafını, telif hakkını veya herhangi bir fikri mülkiyet hakkını içermesi halinde hak sahibinin itiraz hakkı bulunmaktadır.
-
c**** ***** sordu,
TCDD Genel Mudurlugunden emekli oldum. Primim dusuk yatirilmis. En kisa yoldan primimin bankaya yatan maas uzerinden gosterilmesini nasil saglayabilirim?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, öncelikle eksik yatırılan priminiz sebebiyle bu durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik bilgi hattına iletebilirsiniz. Fakat burdan bir sonuç alamamanız durumunda dava yolu ile eksik yatan priminizin tamamlanması için hizmet tespiti davası açabilirsiniz.
-
E**** ***** sordu,
Merhaba 4 yıldır aynı adreste ikamet etmekteyiz ev sahibimiz her zam zamanında tefe tüfe üzerinden zam yaptı sözleşmemiz Temmuz ayı olmasına rağmen Aralıkta ara zam yaptı 3000 tl den 9500 e çıktı %25 yapması gerekirken%300 e yakın zam yaptı Temmuz´da tekrar%75 zam istedi biz şuan ilk kirayı hesaplayıp devletin belirlediği zamlara göre artış yaptık ve kirayı kanuna göre düşürdük böyle birşey yapma hakkımız var mı ?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, şu an mevcut durumda kural olarak, kiraya veren 01.07.2024 tarihinden itibaren kira döneminin sonunda TBK madde 344/1 uyarınca Tüfe üst sınırını aşmayacak şekilde kira bedelini artırabilecektir. Burda önemli olan husus ev sahibinin Tüfe üst sınırını aşmayacak oranda kira artışı yapabilecek olmasıdır.
-
M**** ***** sordu,
Merhaba, 2013 yılında kardeşim ve ben,iki ayrı adi sözleşme ile topraktan,2015 yılında teslim edilmek üzere,iki daire satın aldık.Fakat dairelerimiz vaat edilen tarihte teslim edilmedi ve iki yıl kadar kısa vadeli vaatlerle bekletildik.Yıl 2017 ye geldiğinde ise; müteahhit mimarlığını yapan,aynı zamanda kendiside müteahhit olan şahıstan,kendi aralarında imzaladıkları,bizim tarafı olmadığımız,protokol ile tapu haricinde iki daire alıp bize kira sözleşmesi ile teslim etti.Tapuyu daha sonra vereceğini söyledi.(Protokolün içeriği ise;müteahhitin mimarına olan borcunun üzerine,bize teslim etmek üzere aldığı iki daireyi de ekleyip, 2019 yılında teslim edilmek üzere 5 daire vaadinden oluşuyor.2019 yılında karşılıklı tapu teslimi şeklinde.)Tabi 2019 yılı geldiğinde,protokolde vaat ettiği daireleri mimarına teslim edemeyince,mimarı bize 2019 yılında tahliye davası açtı.Netice itibari ile,mahkeme süreçlerimiz oldu ve biz icra yoluyla daireleri 2022 yılında boşaltmak zorunda kaldık.Mimar uyanık davranıp,zamanında bize verilen kira sözleşmesine kendi imzasını atmıyor.Günün sonunda müteahhitten vaat edilen daireleri alamazsa,zaten biz protokolün tarafıda değiliz rahatça tahliye ettirebilmek için. Daha sonra mimar,geçmişe dönük biz dairede oturduğumuz için,uğradığı zarara dair ilamlı icra davaları açtı.Halen açılan icra davaları sonucu maaş kesintisi gibi bedeller ödüyoruz.Tahliye davası sürecinde,mahkemede müteahhitte dinlenildi.Müteahhit bize daire borcu olduğunu bu duruşmalarda dile getirdi.Kendisi ve mimarın arasındaki sorundan bizim mağdur olduğumuzu anlattı,fakat neticede mağdur olduk.2024 itibari ile halen dairelerimizi alamadık.Bu müteahhitin,bizim gibi daha sonradan öğrendiğim,70 kadar mağduru var.Son olarak elinde 156 dairelik bir rezidans arazisinin kaldığını,burayı yaparak herkesin mağduriyetini gidereceğini söylüyor.Bu inşaatında yapı ruhsatı verilmeyerek,bilinçli bir şekilde belediye tarafından önlendiğini dile getiriyor.Bu yüzden mağdurlarından oluşan whatsapp grubu kurdu.Bu grupta canı yanan insanların yakınmaları,kaç yıldır oyalandıkları gibi anlatımlar var.Kimisi artık dava açacağını kimisi müteahhitin nasıl bir dolandırıcı olduğunu dile getiriyor.Müteahhit yüzünden tarafıma mimar tarafından açılmış 1 i hukuk davası 2 si ceza davası 3 ayrı icra dosyası var.Tüm bu bilgiler ışığında neler yapabilirim.Saygıyla görüşleriniz rica olunur
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi bir ön sözleşme niteliğindedir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu´nun 29.maddesi ön sözleşme hakkındadır. Madde metninde, bir sözleşmenin ileride kurulmasına ilişkin sözleşmelerin geçerli olduğu ve ön sözleşmenin geçerlilik şeklinin, ileride kurulacak olan sözleşmenin geçerlilik şekline tabi olduğu belirtilmiştir. Fakat burdaki en önemli husus Türk Hukuk sisteminde taşınmazın ilerde devrini vaat eden sözleşme tipinin geçerlilik şekli resmi yazılı şekle tabi tutulmuştur. Yani; taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri resmi senet şeklinde düzenlenmesi ve noter huzurunda iki tarafça imzalanması suretiyle geçerlilik kazanır. Fakat noter huzurunda olmayıp adi yazılı şekilde yapılan taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri geçersizdir. Bu sebeple geçersiz bir sözleşmeden dolayı taraflar ancak verdiklerini geri alabilirler. Söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak da anlaşmanızı resmi şekilde yapmadığınız için verdiğiniz miktarı ve masraflarınızı karşı taraftan talep edebilirsiniz.