Turkish English Deutsch
Turkish English Deutsch
0312 295 64 03
info@hukuksorucevap.com.tr

Soru Sorun - Bilgi Sahibi Olun

Kişisel bilgileriniz tam ve doğru bir şekilde girilmediği sürece sorularınız cevaplanmayacaktır.
Yenile

Sorulmuş Sorular ve Cevapları

  • M**** ***** sordu,
    Mrb ismim mustafa ankara natoyolunda bir dairemiz vardı onuda sattık ankara mamaktan bir daire aldık 3 ay sonra mahkeme hagidi geldi tapu iptali tescil davasi biz evi suleyman diye birinden aldik suleymanda baska birinden almış süleymanın aldığı kişi eşinden ayrılıyormuş boşanan eş davayı açmış tapu iptali davasını biz ne süleyman beyi taniriz ne boşanan çifti taniriz uzaktan yakından tanışıklığımız yok efendim biz evi emlakçı vasıtasıyla aldık biz 3 iyi niyetli kisi durumindamiyiz bi sorunla karsilasirmiyiz mahkemede banka hesabına attığımız dekontta var elimizde parati yarısını elden verdik yarısını ibana artık süleyman beyin tşk ederim simdiden
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, tapu kütüğündeki sicile iyi niyetle dayanarak mülkiyet veya başka bir ayni hak kazanan üçüncü kişinin bu kazanımı korunur. Buradaki iyiniyetten kastı söz konusu yolsuz tescilden herhangi bir bilginizin olmamasıdır. Sizin zaten bu konuya ilişkin bir bilginiz olmadığı gibi tarafları da tanımamanız dolayısı ile iyiniyetli üçüncü kişi olarak kabul edilirsiniz ve tapu kütüğündeki sicile iyi niyetle dayandığınız için kazanımınız korunacaktır.
  • E**** ***** sordu,
    Merhaba, 2 yıl önce kayinpederim vefat etti ve bir evi vardı görümcem ile birlikte satıp paylaştık fakat ilk bir hafta cenaze evine sebepsiz bizi sokmadı avukata veririz deyince müsade etti. Sonradan öğrendik ki kayınpederimin evde nakit ve altınları çok fazlaca varmış ve görümcem onları kaçırıp kendi hesabina yatırmış kendisi asla calismayan ve babasının maaşından başka geliri olmayan biri. Aradan 2 yıl geçti biz bu nakitler için geriye donuk dava açabilir miyiz? Ölümünden hemen önce veya hemen sonra bankaya yatirdigini düşünüyoruz ve çok yüklü bikac ev parası olduğu duyumları alıyoruz. Nasıl ispatlariz ve hakkımızı alabiliriz. Teşekkürler ??
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, öncelikle bu konuya ilişkin herhangi bir tanığınız var mı ? Burda önemli olan husus kayınpederinizin evinde fazlaca nakit ve altın bulundurduğunu ispat edebilir misiniz siz bunu kimden öğrendiniz ve öğrendiğiniz kişi mahkemede tanıklık edebilir mi? Eğer bu konuya ilişkin olarak elinizde bir delil varsa mal kaçırma durumu söz konusu olduğu için dava açabilirsiniz.
  • C**** ***** sordu,
    Merhaba.Ben Almanya’da yaşıyorum.Bir ağabeyim var,kendisi Antalya’da yaşıyor.Annem,babam ve kız kardeşim İstanbul’da yaşıyorlar.Dolayısıyla kız kardeşim 80 yaşındaki annem ve babamla daha fazla ilgileniyor.Kısa bir süre önce kız kardeşim bizlerden habersiz,babamın arabasını kendi üzerine yapmış.Yani mirastan mal kaçırmış.Anne ve babamın İstanbul’da iki dairesi var.Bu dairelerin haksız bir şekilde satışını nasıl engelleyebilirim.Babam ve annem yaşları gereği sağlıklı karar alabilecek durumda değiller.Kız kardeşim ve eşi bunu kullanabilecek insanlar.Hakkımın yenmesini nasıl engelleyebilirim.
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, eğer anneniz ve babanız yaşları gereği sağlıklı karar alabilecek durumda değillerse vesayet altına alınmaları ve güvendiğiniz bir kimsenin Vasi olarak tayin edilebilmeniz için dava açabilirsiniz.
  • Y**** ***** sordu,
    Kayın validemin babadankalma arsasına katkarşılıgı 2 daire alındı diger hissedarlardan alım ve kendi hissesi ile 377/507 si kayın valigeme 22/507 bir hissedara 108/507 hissedar olmayan şahıs arafından alınmış Fakat şufa davası kazanılmış şuan isinafta. Sonradan alınan hisselerin tutarı ve harçlar arafımdan karşılanmışır..Saınalınması durumunda diğer hissedsrı şufa hakkı olacak..Kayınvalidemineşimle birlikte3 varisi var .iki daireden birisinin 377/507 si bana ai olması gerekiyor..VALİDE YAŞLI OLDUĞU İÇİN BİRAN ÖNCE HAKKIMI VERMEK İSTİYOR. .diger varislerin ölümden sonra yapu bozduramamalarıiçin ne yapmalıyım? Cevaplarsanız sevinirim.
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, kayınvalideniz kendi payı için olan kısmı sizin adınıza vasiyetname  düzenleyebilir.
  • M**** ***** sordu,
    Bağlı bulunduğum sağlık ocağı ondan randevu verilmemesi. Dört yıldır bağlı bulunduğum ankara ili mamak ilçesi kıbrıs köyü sağlik ocağından hizmet almaktayım. Aile hekimimizin ayrılması sonucu hekim degişikliği yaptım iki üç aydır randevu verilmiyor talep oluşturdum bana geri dönüş oldu bır hafta sonra Doktor´un randevu ile hasta kabul etmedikleri nı randevu süz muayene olabileceğimi söyledi ler doktor un Randevu lü hasta kabul etmıyor denmesı nı anlamadım randevu süz olsa anlayabilirim. Randevu lü hasta kabul etmemesi yasalara uygun mu bunu öğrenmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, normal şartlarda hastaların randevü ile kabul edilmesi esastır. Fakat herhangi bir mücbir sebep söz konusu ise randevusuz hasta kabul etmeleri de olağan bir durumdur. Burda asıl önemli olan sizin bu hizmetten faydalanabiliyor olmanızdır. Eğer randevusuz olarak gittiğinizde de muayene olabiliyorsanız herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
  • İ**** ***** sordu,
    Merhaba öncelikle yardımlarınıza ve ilginize teşekkür ediyorum benim sorunum ortaklığın giderilmesi davasi ile ilgili üvey amcam izaleyi şuyu davası açtı 2017 yılında ve dava 2019 yılında temyize gitmeden kesinleşti dava sürerken üvey babaannem vefat etti uvey amcam sulh hukuk mahkemesine başvurarak mirascilik belgesi alıp dosyaya koyuyor kendisi ve 2 kizkardesi var belgede ve miras 3 pay sayılıp her birine 1 pay olarak veriliyor ve dava sonuçlanip kesinleşti 2019 yılında.. Daha sonra satişa çikti ihale yapildi ve ben ihaleye tek ben girdim ve evi aldım üvey Amcam ihale fesih davası açtı yerel mahkeme reddetti istinafa gitti esastan reddedilip kesinleşti.Ancak üvey babaannemin ilk evliliğinden 4 çocuğu daha varmış (o zaman ben doğmamıştım ve onlar nerede yaşıyorlar bilmiyorum ne gördüm nede bizim olduğumuz yerde degiller) onları yeni öğrendim onlar mirasçı belgesinde neden yoktu anlamadım sulh hukuk mah.böyle bir hata yaparmı?izaleyi şuyu davasında onlara yani ilk eşinden olan çocuklarına tebligat yapılmadığı için o kesinleşmiş izaleyi suyu davasi bozulabilirmi dava bozulursa benim ihaleden aldiğim ve tapusu adıma tescil edilen ihale yok hükmündemi olur.eve 1000.000 TL tadilat yaptım 2022 yılında o nasıl olacak ihale bedeli herkesin hesabına yattı o ne olacak beni bilgilendirirseniz sevinirim ihale 1 seneyi geçti kesinleşti (istinafta ve istinafta inceleme esnasında babaannemin nufus kaydını çıkararak kontrol etmiş sadece dedemden olan çocukları var ilk eşinden olan çocukları ordada yok ancak nüfusta kapali kayıtta görünüyor.)Bu işte benim bir hatam yokken benim aldığım ihale iptal olurmu?izaleyi suyu davasi kesinlestikten sonra satış talebinde sadece ev için bulundum tarlalarda var ama onların satışını talep etmedim üvey babaannemin diğer çocuklarının payı benim hiç bir menfaatine yaramıyor yani onları bilsem zaten ben tebligat çıkarılmasını talep ederdim.benim onlardan kesinlikle haberim yok üvey amcamin vardır ve bilinçli olarak gizlemistir diye düşünüyorum çünkü onların paylarını gizleyince üvey amcamin payı artıyor benim payıma etkisi yok .merak ettiğim konu şu ben ihaleden evi aldigim için iyi niyetli 3.kisimiyim yoksa mirasçı olduğum için (izaleyi suyu davasinda davalı tarafim) ilerde dava açsalar evi elimden alirlarmi ayrıca icra dairesi son anda durumu farkediyor herhaldeki paylastirma evrakinda mirascilik belgesinde olmayan uvey babaannemin ilk eşinden olan cocuklarinin paylarinida onların adına bankaya yatırıyor.Yani hatayı yapan ben değilim üvey amcam ve satış memurlugu beni aydınlatırsanız sevinirim saygilarimla
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, söz konusu sizlere düşen pay, miras payı olduğu için diğer mirasçılar talep ettiği takdirde kendi paylarını alabileceklerdir. Fakat sizin ev için yapmış olduğunuz 1.000.000 TL lik masraf zaten evin bedelinden hariç tutulur. Size düşen pay, yapmış olduğunuz masrafla birlikte hesap edilecektir.
  • P**** ***** sordu,
    Ortak ıkı cocugumuz bulunan ancak gorusmedıgım kısı cezaevıne, gırmıs. Çocuklar, benım yanımda ancak e, devlette, velılerı Baba göründüğü ıcın ben yasak olarak hıcbır, işlem yapamıyorum oğlumla ılgılı. Onbeş, yasında, lısede, bölüm degıstırmek ıstıyor. Bu durumun duzeltılebılmesı adına hukukı olarak ne yapabılırım.? Bılgılendırırsenız mınnettar, olurum
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak velayet sahibi olan ebeveyn cezaevine girdiği için velayet hakkının el değiştirmesi mümkündür. Yani velayet değişikliği davası açarak bu durumu düzeltebilirsiniz.
  • S**** ***** sordu,
    Merhaba ev sahibi evden çıkardı bizi evi yaptırıp kendim oturacağım diye. Bizde kendilerine inanarak evi boşalttık ama herhangi bir ihtar falan çekmedi bize.inandik oturacaklarina. Şuan evi ilana koymuş kiralığa çıkarmış.bu durumda şikayet etme hakkım bulunuyormu acaba?
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, ev sahibi ihtiyacı olduğundan ve kendisi oturacağından bahisle kiracıyı dava yolu ile çıkardığı takdirde; kiracının bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat hakkı bulunmaktadır. Fakat kiracı, kendisine evin tahliyesi için dava açılmaksızın doğrudan kiralananı tahliye etmesi halinde böyle bir tazminat talep hakkı bulunmamaktadır.
  • O**** ***** sordu,
    5 ay önce eşimle ayrıldık eski eşime nafaka ödemiyorum sadece 2 oğlum var onlara 3 birine 3 de birine nafaka ödüyorum ama şuan işimden atıldım çalışmıyorum bu nafakayıda verebilecek durumum yok dava açsam nafakanın fiyatını düşürebilir miyiz yada çocuklardan birini ben alsam ne önerirsiniz. Not:eski iş yerinde 33500 tl alıyordum rahat ödüyordum şuan başka bi işe başlasam asgeri üç ret veriyorlar üstünü veren yok o yüzden çok çaresizim napmam gerekiyor. Yeni ev aldım aylık ödemesi 23500+5000 toplam:28500 tl ödemem var 6000 tl nafaka ödeyecek durumum yok napmam gerekiyor eski eşim haciz işlemi başlatacağını söylüyor lütfen yardımcı olurmusunuz
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, çocuklarınız için ödemiş olduğunuz iştirak nafakası velayeti siz aldığınız takdirde ödeme yükümlülüğünden kurtulacağınız bir nafaka türüdür. Fakat dilerseniz dava açarak söz konusu yaşadığınız maddi güçlüğü dile getirdiğiniz takdirde mahkeme gelir düzeyinizi göz önüne alarak, nafaka miktarını düşürebilir.
  • E**** ***** sordu,
    Merhaba, Özel sektör çalışanıyım 2 buçuk ay oldu maaş alamıyorum bir açıklama yapılmıyor. İşe gitmeme hakkım var mı.
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, ücreti; ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, İş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir.