-
F**** ***** sordu,
4 YIL önce boşandığım kişiden ortak bir kızımız var. ama babası kızını yaşadığı şehire götürmeme rağmen görmek istemiyor aramıyor sormuyor kızımda babası telefon kullanmadığı için babasına ulaşamıyor. bizim elimizde boşandığımız döneme ait psikololoğ raporupuz var babanın çocuktan uzak durması gerektiğine dair elimizde o döneme ait çocuğa karşı uzaklaştırma raporları var. Hiçbir babalık görevini yerine getirmiyor üstelik bunlara rağmen kızımın babaannesi tarafından sürekli aranıp sözlü tacize maruz kalıyoruz çocuğumun yurt dışı çıkışlarında da sıkıntı yaşıyorum babalıktan men davası açmak istiyorum kızımın babasının soyadını taşımasını istemiyorum ve babalık yapmadığı kızımın üstünde söz hakkı olsun istemiyorum. bunun için nasıl bir yol iğzlemeliyim
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, babalıktan men ( soybağının reddi davası) baba ve çocuk tarafından açılan bir davadır. Bu davayı anne açamaz. Ayrıca bu dava biyolojik baba olmama sebebiyle açılan bir davadır. Söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak eski eşinizin kızıyla ilgilenmemesi, babalık görevlerini yerine getirmemesi sebebiyle manevi tazminat davası açabilirsiniz.
-
Z**** ***** sordu,
Yaklaşık olarak yedi yıl çalıştığım işyerimden istifa ederek ayrıldım.Tazminatımı alamadım.İş hukuku platformunu takip ediyorum ve bügün4.7.2024 konuyla ilgili yargıtay kararının olduğunu gördüm.Bu konuda yardımcı olmanızı rica ediyorum.Saygılarımla
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, öncelikle çalıştığınız iş yerinden istifa etme sebebiniz nedir?
İş Kanununa göre, işçinin kendi isteğiyle ve herhangi bir mazereti olmaksızın işten ayrılması durumunda tazminat hakkı bulunmamaktadır. Ancak işçi, haklı bir nedene dayanarak istifa ettiğinde kıdem tazminatı hakkı doğabilmektedir.
-
H**** ***** sordu,
Eşimle evliyken kayın pederim ölürse eşime kalan mallardan benim hakkım olurmu
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, bir kişinin zümre mirasçısı olabilmesi için öncelikle miras bırakanla kan hısımlığı bulunması gerekmektedir. Kanuni mirasçılık için kan hısımlığı dikkate alındığından evlilik yoluyla oluşan kayın hısımları Kanuni mirasçı olamazlar. Dolayısı ile; kayın pederinizin vefat etmesi durumunda eşinize kalan mallardan sizin hakkınız bulunmamaktadır. Fakat bu durumun istisnası eşinizin de vefatı durumudur. Eşinizin vefat etmesi durumunda eşinize önceden miras yolu ile geçen mallar artık eşinizin kabul edildiğinden bu mallar üzerinde sizin de hakkınız olacaktır.
-
F**** ***** sordu,
Bir seneden fazla bir süre geçti savcılığa başvuralı ve sık sık kontrol etmekteyim dolandırıldığım olay için. Dolandıran kişiler internet ortamında sahte bir borsa platformu yapmışlar ve yüksek kâr vaadi ile çok kişiyi kandırıp paralarını çaldılar. Kaybım 1.500.000 TL’den fazladır bugünkü değeri ile. Whatsapp’dan grup oluşturmuşlardı ve her gün bir saatte alım veya satış yaptırtarak insanları kandırıyorlardı. İlk başvurduğumda savcılık dosya oluşturdu ve ilgili polislere götürmemi istedi. Siber şubeyi buldum ve verdim deliller ile birlikte. 3 kez daha gittim ve akibiyetini sorup deliller götürdüm. Polisler whatsapp grup yöneticisi olan kişiye ait delilleri kasıtlı olarak dosyaya sokmamış. Sorguladığı diğer suçlularda çetenin başındaki bu kişiden hiç bahsetmemiş. Polis raporunda bol bol yalanlar gördüm. Verdiğim soğuk cüzdan adreslerini bulamamışlar. Yani çetenin başındaki kişiyi polis koruyor. Yetinmiyor polis ve soruşturma sürüyor diyerek işi uzatıyorlar. Suçlu kişinin direkt banka hesabına para gönderen mağdur arkadaşta var. Şahit olmak istiyor benim soruşturmamda. Savcılığa dilekçe verdim ve beklemeye geçtim. Şahiti polis ifadeye çağırmıyor kasıtlı olarak. Hatta suçlu kişi arabulucu ile temasa geçmiş şahitle ve anlaşmaya çalışmış. Bu durumları x’den Ali yerlikaya’yada anlattım ve bu suçlu kimin kıymetlisidir diye sordum. Hiç bir geri dönüş yok. Konuyu biliyorlar ve kulaklarına takıyorlar kulaklığı ve ceza’dan sus-pus parçası dinleyerek sus pus oluyorlar. Şimdi bu durumda bu soruşturmayı nereye ne şekilde belirterek hakkımı aramalıyım. Avrupa insan hakları diyorki iç hukuk yolları bitince bana geleceksin. İyide bitmiyorki soruşturma. Ana yasa mahkemesine şu aşamada bireysel başvuru yapabilirmiyim veya iç hukuk yolları olmadığı gerekçesi ile direkt olarak Avrupa insan haklarına başvurabilirmiyim ? Savcı beni tersleyip senin dosyan daha çok genç diyor. 2-3 sene sürer diye beni madur etmeye çalışıyorlar. Halbuki suçlunun tc numarasını verdim, satın aldığı aracın resmini verdim, aracın plakasını verdim, direkt banka hesabına yollanan banka dekontlarını verdim, başka mağdurların delillerinden bilgilerde verdim. Yani kel, kör, topal, sağır, dilsiz bir polis bile bu suçluyu tutuklayabilir eğer görevini yaparsa ama yapmayıp suçluyu koruyorlar. Yanıt verirseniz sorularıma sevinirim çok mağrurum. İş vermiyorlar ve gelirim yok. Paramı çaldılar vermiyorlar. Yaşım 50. Yani kafama sıksalardı çok daha kolay olurdu benim için.
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, savcının bu konuya ilişkin olarak iddianame düzenlemesi ve kamu davası açması mahkemenin ve dosya yoğunluğuna göre aylar sürebilmektedir. Zaten kolluk tanığınızı dinlemese bile bunu savcılıktan talep edebilirsiniz. Burda asıl önemli olan husus delillerinizi dosyaya sunmanızdır. Sizin gibi mağdur olan tanıdıklarınız varsa kamu davası açıldığı takdirde tanık olarak dinletmelisiniz.
-
M**** ***** sordu,
Merhabalar, 08.05.2019 tarihi itibarıyla bir iş yerinde çalışmaya başladım. Temmuz´un 8´i itibariyle iş yerinden ayrılmayı düşünüyorum. SGK´ya 4A kapsamında 25.09.1995 tarihinde başladım ve toplamda 5.619 prim günüm var. 02.08.1971 doğumluyum. Şu anki iş yerimde çalışmaya başladığımdan itibaren toplamda 13 gün yıllık izin kullandım. Sorum şu; eğer kendim iş yerinden ayrılırsam kıdem tazminatımı ve birikmiş izin günlerimin ücretini alabilir miyim?
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.
Birikmiş izin günlerinizin ücretini alabilmeniz konusunda ise; iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde kazanıp da kullanmadığınız yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden size ödenmesi gerekir.
-
S**** ***** sordu,
Öncelikle kolay gelsin benim yaşım 26
İş yerinde benimle yaşıt bir bayanın sürekli beni seyrettiğini baktığını farkettim bende doğal olarak kendisiyle tanışma isteği uyandırdım yaşanan olayda kendisiyle tanışabilirmiyiz şeklinde iletişim kurmaya çalıştım kendisi ise reddedip şikayette bulundu bayan evliymiş ben bunu bilmiyordum zaten parmağına filan bakmama rağmen yüzük yokdu
Beni işten çıkarttılar tacizci diyerek ne yapmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, öncelikle sizi işten çıkarabilmeleri için haklı bir sebep olması gerekmektedir. Fakat sizin karşı tarafa yalnızca tanışabilir miyiz diye sorarak iletişim kurmaya çalışmanız TCK madde 105 kapsamında Cinsel taciz suçunu oluşturmamaktadır. Bu sebeple sizi haksız yere işten çıkardıkları için işe iade davası açabilirsiniz.
-
F**** ***** sordu,
Kamu isçisi olarak bizler İlk 7 yıl izin kullanmadan çalıştırıldık...Şimdi hastane yönetimi izin alacakları vermekbsureti ile hesaplayıp tarafımıza yazılı bildiriyorlar..Bu hesaplamada 5 yıla kadar 14 gün derler..Fakat hafta sonlarını ilave etmiyorlar.Yani 16 gün olması gerekmiyor mu.. Yardımcı olursanız sevinirim.Kolay gelsin
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, yıllık izin hakkı iş yerinde çalıştığınız süreye göre değişkenlik göstermektedir. Eğer bir iş yerinde 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) çalıştıysanız 14 gün; 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalıştıysanız 20 gün, 15 yıl (dahil) ve daha fazla çalıştıysanız, yıllık izin hak edişiniz 26 günden az olamaz. Yani yıllık izin hakkınız iş yerinde çalıştığınız süreye göre değişkenlik göstermektedir.
-
A**** ***** sordu,
Abim arabamı arkadaşına verdi evi taşımak için Arkdası arabayı aldı ve birdaha bize dönmedi ve savcılığa çıktı araba bende değil diyip serbest kaldı sonradan kendi ağzıyla itiraf edip delil oldu elimizde avukata verdik savcılığa sundu 2 aydır ortada araba yok ve bulunamadı savcı karşı tarafın ifadesini daha almadı bu arada karakolda susma hakkını kullandı
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, karşı taraf karakolda susma hakkını kullansa da savcı karşısına çıktığında ifade vermek zorundadır. Savcı uygun gördüğü takdirde kamu davasını açar ve mahkemede yargılama başlatılır. Fakat adliyedeki yoğunluk sebebi ile biraz gecikme olabilmektedir. Burda önemli olan husus elinizde güçlü delil olmasıdır; yani kendi ikrarı olabilir, kamera kaydı olabilir. Bulabileceğiniz her türlü delil sizin yararınızadır.
-
S**** ***** sordu,
Merhaba ben 1 aydan biraz fazla oldu 21 mayısta bir markete kasiyer olarak girdim bana girişte ne imzalattıarı sözleşmeden nede sözlü anlattıklarında iş yerinde bulunan yemekhanede her hafta sıra gelince mutfakçı olunacağı söylenmedi yemek parası yok yemekhanemiz var dendi sadece bende işe girdim ve iş yerindeki yemeklerden yiyemediğim için yemek ve suya kendi cebimden para harcadım bu süreçte hem yemekhaneden yemiyorum hemde mutfakçı olmam dedim diye kovuldum ben ayın 8inde temmuzun endoskopiye giricem aylar öncesinden verilen bir randevu bu sigortaya ihtiyacım var ama kovuldum ne yapabilir dava açmak istiyorum endoskopiye giremiycem mağdurum 1 ay oldu dava açamazsın demeyin nolur ciddi derecede ma?durum şu an intihar edicem avukata vericek param yok adliyeye gitsem kendim manevi dava açabilir miyim? Hem kuruma hem kişilere (müdür mesela)
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, işvereninizin en başında size iş yeri koşulları hakkında doğru bilgi vermemesi ve sizin tüm bunlara itirazınız sonucu sizi işten çıkarması haklı bir sebebe dayanmamaktadır. Bu sebeple işvereniniz sizi haksız yere işten çıkardığı için işe iade davası açabilirsiniz.
-
A**** ***** sordu,
Merhaba benim dedem 2 eşli nikahı ikinci esinde idi vefat etti ilk eşten babam ve amcam var ikinci eşinden de3 çocuk var biz ikinci eşi ve çocukları hiç görmedik Almanya´da yaşıyor lar babaannemden bize köyde ev ve tarla miras kaldı amcam da vefat etti amcam evlenmedigi ve çocuğu olmadığı için Almanya´daki kardeşler bu tarla ve evden hak sahibi oluyor Muş nasıl verilmez bu miras tanımadığımız kişilere babaanne min alın terini vermek istemiyorum saygılarımla
YH Grup
Hukuk Bilgi Platformu
Merhaba, normal şartlarda babaanneniz ile dedenizin ikinci eşinden olan çocukları kan hısımı değillerdir. Dolayısı ile babaannenizden onlara herhangi bir miras payı düşmeyecektir. Fakat babaannenizden gelen miras payı kendi çocukları arasında paylaştırılır ama amcanız da vefat ettiği için ve amcanızın altsoyu da olmadığı için amcanızın miras payı kardeşler arasında paylaştırılır. Fakat burda önemli olan husus amcanız ile Almanyada yaşayan kardeşler yarım kan kardeşidir. Baba ortak olduğu için Üvey kardeş değillerdir. Yarım kan kardeşleri bizim hukuk sistemimize göre tam kan kardeşten miras payı açısından bir farkı bulunmamaktadır. Bu sebeple onların da mirasta pay hakları bulunmaktadır.