Turkish English Deutsch
Turkish English Deutsch
0312 295 64 03
info@hukuksorucevap.com.tr

Soru Sorun - Bilgi Sahibi Olun

Kişisel bilgileriniz tam ve doğru bir şekilde girilmediği sürece sorularınız cevaplanmayacaktır.
Yenile

Sorulmuş Sorular ve Cevapları

  • H**** ***** sordu,
    Merhaba Ben A101 de müdür yardımcısıydım 09.09.2024 tarihinde işten ayrıldım. İşten çıkmadan önce sayım yaptık sayımda benim kontrol ettiğim ancak eksikliğini bildirmeyi unuttuğum bir ürün açık geldi. Şimdi o ürünün parasını bana ödetmeye çalışıyorlar. Eğer ödemezsem bu ay çalıştığım dokuz günüm ve 14 günlük yıllık izin paramdan keseceklerini söylediler hatta bununla yetinmeyip bütün açıkları bana yıkacaklarmış. Ne yapmalıyım desteğinize ihtiyacım var. İyi çalışmalar
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, sayım sonrasında eksik çıkan malların bedeli veya kasa açığı, personelin maaşından kesilerek karşılanamaz. Yargıtay bu durumu " İşveren yargı kararı olmadan kendi organ ve yöntemleriyle yaptığı tespite dayanarak işçinin ücret ve diğer alacaklarından kesinti, mahsup yapamaz." şeklinde belirtmiştir. Eğer işvereniniz, çalıştığınız gün ve yıllık izin ücretinizden kesinti yaparsa bu konuya ilişkin olarak dava açabilirsiniz.
  • M**** ***** sordu,
    Merhaba.Ben bir şirkette elektrikçi olarak çalışmaktayım.Site yönetiminde elektrikçi olarak çalışıyorum.İş yerimde elektrik dışında absürt işlerde de çalıştırıyorlar.Asansörde köpek pisliği olduğunda temizlikçiler olmadığı için bize temizlettiriyorlar.Kendi sitem dışında başka bir sitede arıza olduğunda bizi yolluyorlar.Neymiş o sitede gece çalışan elektrikçi olmadığından biz gidecekmişiz.Asıl önemli olan olay 2024 Haziranda biz 5 elektrikçiden 3 üne ara zam yaptılar ve bunu bizden sakladılar.Biz tesadüf eseri öğrendik.Bize ara zam vermediler.Şahitlerim de var.Bu olaylar ışığında kıdem tazminatımı alabilirmiyim.Teşekkürler
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, söz konusu iş yerinde kaç yıldır çalışıyorsunuz? İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverene bağlı iş yerinde en az 1 yıl sürekli çalışması gerekmektedir. İşçi, işverenin iş yerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatı alması mümkün değildir. Söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak sizin için belirlenen işin dışında farklı alanlarda da sizi çalıştırıyor olmaları yasal değildir. Bu sebebe dayanarak haklı nedenle iş sözleşmenizi fesh edebilirsiniz. Bununla birlikte eğer söz konusu iş yerinde 1 yıldan uzun süredir çalışıyorduysanız kıdem tazminatınızı da alabilirsiniz.
  • R**** ***** sordu,
    merhabalar, bundan 1 sene önce park halindeki aracımıza belediye otobüsü çarptı ve otobüs %100 kusurlu sayıldı. Aracımız sigortadan onarıldı fakat şimdi değer kaybını almaya çalışıyorum. Sigorta şirketi aracı anlaşmamızın bulunmadığı bir yerde onardınız o yüzden ödeme alamayacağımızı söylüyor.Trafik sigortası genel şartları B.2.2. maddesine göre diye göstermiş öyle bir madde bulamadım çok aradım internetten benzer bir maddede yok .Teşekkür ederim şimdiden
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu çerçevesinde Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunabilirsiniz.
  • S**** ***** sordu,
    Çocuklarımızın ismine ek isim yazdırmak için mahkeme açtık. Şahitlerimizde var ama şahitlerimizin saglık sorunları var. Mahkemeye şahit götürmesek hakim davaya bakarmı? İleri tarihe mi atar?
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, isim ekletme davasında haklı sebeplerin varlığı aranmaktadır. Örneğin başka bir isimle tanınıyor olmak, nüfusta kayıtlı ismin telaffuzunun zor olması veya ailede birden fazla kişinin aynı isme sahip olması haklı bir neden olarak kabul edilebilecektir. Fakat uygulamada sıklıkla tanık beyanlarına başvurulmaktadır. Yani zorunlu olmamakla birlikte tavsiyemiz tanık beyanlarına da başvurulması gerektiğidir.
  • H**** ***** sordu,
    Merhabalar 7 aydır müşteri hizmetler Sorumlusu olarak çalıştığım şirkette finansal sonuçların negatif olması sebebiyle pozisyon değişikliği teklif edilen bir tebliğ aldım pozisyon değişikliğini kabul etmesem ve tebliğ imzalasam işsizlik ve haklarımı kaybeder miyim? Bundan sonrasında nasıl bir yol izlemem gerekli. Çok teşekkür ediyorum. Cevabınızı bekliyorum.
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, çalışanın pozisyonunun değiştirilmesi hususunda işverenin bu durumu yazılı olarak çalışana bildirimde bulunması ve çalışanın da 6 iş günü içerisinde söz konusu değişikliği kabul etmesi halinde pozisyon değişikliği söz konusu olabilir. Fakat sizin durumunuza ilişkin olarak eğer 6 iş günü içerisinde söz konusu değişikliği kabul etmezseniz değişiklik geçerli olmayacak, yani yasaya aykırı kabul edilecektir. Bununla birlikte işverenin sizi bu konuya ilişkin olarak zorlaması durumunda ise haklı nedenle derhal fesih hakkınız da bulunmaktadır. Fesih sebebiniz haklı nedene dayandığı için de haklarınızı kaybetmezsiniz.
  • B**** ***** sordu,
    Kiracim rayicin yari fiyatina oturduğu halde kirayı yasal olarak artırması gerekenden 400 TL eksik yatırdı ve bana git beni dava et dedi ben de tahliye talepli icra takip yaptırmak istiyorum hakkım var mıdır ve avukatsiz bunu yapabilir miyim? İcra dairesine gidip dilekce mi vermem gerekli ?
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak ilamsız icra takibi yapabilirsiniz. kiralanan taşınmazların tahliyesi, kiracının kira borcunu ödememesi halinde, kiraya verenin taşınmazı tahliye ettirmek için kullandığı ilamsız icra takibi yoludur. Yani öncelikle icra müdürlüğüne gitmeli ve tahliye talebinde bulunmalısınız. Ardından icra müdürlüğü karşı tarafa tahliye emrini tebliğ eder ve karşı taraf tahliye emrine karşı 7 gün içinde itiraz edebilir. İtiraz edilmemesi halinde taşınmazı tahliye ettirebilirsiniz.
  • M**** ***** sordu,
    Merhaba simdi benim annem mirasini vasiyetnameyle pay etmek istiyor annemin 4 oğlan 1kizi olmak üzere 5 evladi var kizi trafik kazasinda hayatini kaybetti vefat etmeden önce evlendi bosandi ve o evliliginden 1 tane kizi var annem mirasini kizinin kizina yani torununa pay etmek istemiyor bunun icin ne yapmamiz gerekir...
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, öncelikle miras hukuku sistemimizde anne baba tarafından çocuğa düşecek olan miras payı eğer çocuk hayatta değilse ve torun varsa toruna düşmektedir. Fakat mirastan çıkarmak mümkündür ama bunun şartları vardır. Örneğin; mirasçının aile hukukundan doğan yükümlülükleri ihlal etmesi ya da mirasbırakana karşı ağır bir suç işlemesi gibi haklı nedenlere dayanmak zorundadır. Söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak mirastan çıkarmak için bu gibi haklı nedenleriniz varsa mirastan çıkarılmasını talep edebilirsiniz. Fakat mirastan çıkarma talebiniz haklı bir nedene dayanmıyorsa mirasçının saklı pay oranını talep etme hakkı mevcuttur.
  • F**** ***** sordu,
    Birinci sorum Kocaeli´de bekaert fabrikasında iss temiz personeli olarak çalışmaktayım 2022 Ağustos ayinda itmeli arabanın kolu çıkarak ceneme vurdu Konak hastanesi ile anlaşması olduğundan konak Hastanesi´ne götürdüler çene filmi falan çekildi çene de bir şey yok dediler ve eve geldim geceye doğru dişlerimde müthiş bir ağrı başladı diş Hastanesi´ne gittim ve geçirdiğim kaza sonucu dişlerde doku hasarı oluştuğunu ve tedavinin devamı için üniversite ye gitmem gerektiği söylendi ve yaklaşık 12adet diş çekimi olacağıni söylediler ama ne fabrika yönetimi ne iss yönetimi hiç sekilde dişlerimi yaptirma taraftari değil fabrika iss firmasına iss fabrikaya topu atıp duruyo ve iki yıl olamasina ragmen hiç bir işlem yaptiramadim su an ağzımda 4 diş kaldı ne yapmalıyım 2 ci sorumda su benim sekiz gün iznim olduğunu söyleyip izine cikardilar izinden döndüğümde bana fazla izin yazıldığını söyleyip 4 günün parasını kestiler izin kağıtlarını değiştirdiler bu konuda ne yapmam gerek
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, İşverenin sorumlu tutulduğu iş kazalarında işçinin uğradığı bütün zararları işveren karşılamakla yükümlüdür. Bu durumun istisnası ise; ancak işçinin dikkatsizliği sonucu iş kazası gerçekleşmiş ve işçinin ağır kusuru var ise, iş kazası ve meslek hastalığından doğan bir zararda işveren için illiyet bağı yokluğu nedeniyle sorumlu tutulmaması gündeme gelebilmektedir. Söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak karşı tarafa hem maddi hem manevi tazminat davası açabilirsiniz. Bununla birlikte 4 günün ücretini kesmeleri yasaya aykırı olması sebebiyle açacağınız davada bu hususu da dile getirebilirsiniz. Bu duruma şahitlik eden tanıklarınız da varsa ispat açısından kolaylık sağlayacaktır.
  • Y**** ***** sordu,
    Merhaba bir süredir borcumu ödeyemiyordum ve icra dosyası açıldı hakkımda. kısa bir süre önce de borcum olmayan bi bankanın hesabındaki parama bloke konulmuş. kuryelik yapıyorum fatura kesip hakediş alıyorum her hafta. blokeyi kaldırabilir miyim ? kaldırabilirsem ne yapmam gerekir ? kolay gelsin...
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, blokeyi kaldırabilmeniz için öncelikle söz konusu borcunuzu ödemeniz gerekmektedir. Çünkü alacaklı tarafın size ait olan bütün banka hesaplarına bloke koydurma hakkı bulunmaktadır.
  • T**** ***** sordu,
    Merhaba 2015 yılında aracıma 190.000TL karşılığında bir şahış tarafından noterde rehin koyuldu.Ben bu borcu şimdi ödemek istiyorum ama karşımda bir muhatap bulamıyorum yani şahısa ulaşamıyorum. Rehini icra ya düşürsem benden şu an faiz miktarı alırlar mı yoksa yine aynı bedeli mi öderim?rehni paraya çevirme dosyası yapmadan 190.000TL yi verme yolu var mı
    YH Grup
    Hukuk Bilgi Platformu
    Merhaba, rehin hakkı, tüm süreç boyunca alacağa bağlıdır. Yani borçlu borcunu ödediğinde, rehin hakkı kaldırılır ve taşınır veya taşınmaz mal,mülk serbest bırakılır. Ancak borç ödenmezse, alacaklı rehinli mülkü satarak alacağını tahsil edebilir. Söz konusu sizin durumunuza ilişkin olarak da siz borcunuzu ödediğiniz takdirde rehnin paraya çevrilmesine gerek duyulmayacaktır. Fakat karşı tarafı bulamadığınız takdirde ifa yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine bu konuya ilişkin olarak bildirimde bulunabilirsiniz. Zaten alacaklı taraf ödemeyi kabul etmediği takdirde alacaklı temerrüdüne düşecektir.